7.Sınıf : Türkçe - 2. Ünite : Cümlede Anlam - Anlatımına Göre Cümleler - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Öznel yargılar, kişisel görüşleri ifade ettiği için kanıtlanamaz; nesnel yargılar, genel geçer doğruları ifade ettiği için kanıtlanabilir.
Muhabir: Önümüzdeki dönemde yeni projeleriniz var mı?
Oyuncu:--------
(I) Mesaj gönderme makinelerinin icadından önce, haberleşme yavaştı. (II) İnsanların haber iletme yöntemleri, ulaklarla mektup gönderme ya da tamtam, duman, ateş ve yansıtıcı aynalarla işaret göndermekten ibaretti. (III) Bunlardan çoğu yalnızca kısa mesafelerde işliyor, uzak mesafeler arasındaki mektuplaşmaysa çok uzun sürüyordu. (IV) 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise başarılı bir sistemle gerçekleşmesi zor olan Fransa’daki kule ağı 4828 km’lik bir mesafeyi kaplar duruma geldi.
(I) Yaşlı adam, kulübesinin önünde torunuyla oturmuştu. Beraber, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki köpeği izliyorlardı. (II) Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı. On iki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli, o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı. (III) Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri köpekti bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için bir köpeği yeterli görüyordu. Niye ötekinin de olduğunu ve niye renklerinin illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık. O merakla sordu dedesine. (IV) Yaşlı dede, bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı, “Onlar benim için iki simgedir evlat.” dedi.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişiklik göstermeyen cümlelere, nesnel cümleler denir. “Türkiye’nin başkenti Ankara’dır." cümlesinin doğruluğu kanıtlanabildiği için bu cümle, nesnel bir cümledir.
(I) Deneme, yazarların severek kullandıkları bir türdür. (II) Belirli bir fikrin, duygu ve düşüncenin geliştirilmesi deneme yazılarının alanını teşkil eder. (III) Edebiyatçılarımızın bir kısmı da bu alanda eserler vermişlerdir. (IV) Ancak Nurullah Ataç, bu alanda sivrilmiş ve deneme türünün en büyük ustası olmuştur.