7.Sınıf : Türkçe 3.Ünite : Paragraf - Düşünceyi Geliştirme Yolları - Test Sorular
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sonsuz mavilik arasına serpiştirilmiş bulutları çağrıştırır gökyüzü. Çocukluğumuzda hayal etmedik mi kabarık, pamuk gibi gözüken o güzelim bulutların üstünde yatmayı, birinden diğerine atlamayı, içinde kaybolmayı. Hep merak etmedik mi ne var o maviliğin arkasında. Ettik hem de insanlığın başlangıcından beri. İnsanoğlu bir kartal misali gökyüzünde süzülmek istedi. Yüzünü okşayan o ılık rüzgârı arkasına alıp aşmak istedi geçilmez dağları. Ve bunu ilk 800’lü yıllarda başardı. İbn-i'Firnas kuş kanadını ve kumaşları kullanarak oluşturduğu ilk uçan aracını o tarihlerde uçurdu. Hep baş yukarı bakmanın ötesinde bir kuş misali aşağı bakarak yeryüzünü izleyen, sonsuz maviliğe kavuşup onda süzülen ilk kişi o oldu. Ardından Hezarfen Ahmet Çelebi, ardından Wringht Kardeşler ve diğerleri... Onlar sayesinde gelişti havacılık.
Müzik, öğrencilerin motive edilmesinde kullanılan araçlardan biridir. Monotonlaşmış ve öğrenci için sıkıcı olmaya doğru gitmiş bir ders için müzik, öğretmenin imdadına yetişen ve öğrenciyi yeniden sınıfa getiren enerji verici bir araçtır. Öğretmen için vazgeçilemeyecek kadar önemli olan müziği etkili bir biçimde kullanmak, yine öğretmenin becerisine ve bilgisine kalmıştır. Eğitimde önem arz eden müzik, öylesine kullanılan ve planlanmadan öğrenciye sunulan bir çalışma olmamalıdır. Eğitim için değer ifade eden müzik, öğretimde etkili ve planlı bir biçimde kullanılmalıdır.
Pasternak, “Şiir, çiçeklere benzer. Onu koparmak, eline almak için biraz eğilmek yeter.” der. Brodski öyle düşünmüyor. Ona göre şiir, göklerle iletişim kurmak gibidir. Bu iki ifadenin ardındaki somut gerçeği düşündüm. Sanırım, Pasternak şiirin her yerde ve küçük şeylerde olduğunu söylüyor; Brodski ise yeteneği öne getiriyor. İkisi de bir yerde doğru ama birbiriyle karıştırılmaması koşuluyla.
Bu metinde,
I. Karşılaştırma
II. Tanımlama
III. Tanık gösterme
IV. Benzetme
Düşünen Türkçe adındaki kitabın en temelde, dil ile düşünce arasındaki felsefi ilişki üzerine inşa edildiği söylenebilir. Bilindiği üzere, varlık felsefesinin en temel yapı taşlarından biri düşüncedir. “Düşünüyorum, öyleyse varım.” diyerek insan varlığını düşünme yetisiyle eş değer gören Descartes’ın yanı sıra, Euripides de benzer bir beyanda bulunur: “İnsan, endişeden yaratılmıştır.” “Endişe” kelimesinin anlamlarından birinin “düşünce” olduğu hesaba katılırsa Euripides’in bu sözü daha kayda değer bir görünüm kazanır.
Bu eserde çağdaş Türk dilinin yaklaşık 51.000 sözcüğü derlenmiş, incelenmiş ve işlenmiştir. Sözlüğe giren sözcüklerin seçimi, tek dilli Türkçe Sözlük’ün 11. baskısından ve Türk Dil Kurumunun çağdaş derleminin geniş verilerinden yararlanılarak yapılmıştır. Bu sözlük, Sırp ile Türk dilleri ve kültürlerine katkıda bulunacak ve iki milletin dili, kültürü, geçmişi, bugünü ve geleceği ile ilgilenen herkese hitap edecektir.