7.Sınıf : Türkçe 3.Ünite : Paragraf - Paragrafta Yapı - Test Sorular
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Çok sevdiğim kardeşim Orhan Gencebay’da seksen şiirim var. Bunlardan kırk beşi herkesin dilinde olan şarkılarındandır. Otuz beş tanesi de bestelenmiş ancak henüz piyasaya çıkmamıştır. “Ya Evde Yoksan” ve “Ayşen” adlı şiirlerim de Orhan Gencebay tarafından bestelenerek yorumlandı, üç milyon civarında satış oldu. Bunlar beni ayrı ayrı çok sevindiren olaylardır.
II. Evet, “Vurgun” çok sevildi. Bu şiiri âşık olduğum kişiye yazdım. Aslında bir başka şiir yazmıştım. O şiiri değiştirdim. Çıkmaza girmiştim. Çok duygulu bir animdi. Önceden yazdığım yarım şiirimi bir türlü sonlandıramıyordum. Sonunda bir ilhamla yazdım, bitirdim. Böylece “Vurgun” şiirim ortaya çıktı.
III. İnsan mürüvvetini gördüğü evladını daha çok sever. “Ya Evde Yoksan” şiirim mürüvvetini gördüğüm evladım gibidir. Yoğurt reklamlarında kullanılmıştı ve bana bir ev parası kazandırdı. “Neredesin Firuze” adlı filmde de bu şiirime yer verildi. Özcan Deniz, Haluk Bilginer, Cem Özer ve pek çok kişi bu şiiri okudu.
IV. Elbette, dört şiir kitabım var: Vurgun, Sende Kalmış, Kıyamete Kırk Kala, Ya Evde Yoksan. Bunlar arasında en sevilen kitabım “Ya Evde Yoksan” oldu. Sevilen şiirlerimin hepsini hece ölçüsüyle yazdım. Aruzu da denedim ama bugünkü Türkçeyle içime sinmedi. Aruz ölçüsüyle yazılmış pek çok şiirim vardır. Bazı şiirlerim hem heceye hem de aruza uyar.
Gölge oyunlarından biri olan Karagöz oyununda kişiler, birer tiptir. Bu tiplerin en önemlileri, “Karagöz” ile “Hacivat”tır. (I) Karagöz öğrenim görmemiş, nüktedan, zeki bir tiptir. Hacivat ise biraz öğrenim görmüş, gösteriş meraklısı, yarı aydın bir tiptir. (II) Oyunda yer alan diğer tipler perdeye sadece Karagöz ve Hacivat’la konuşmak için gelir. (III) Gölge oyununun ortaya çıkışı ve ülkemize gelişi ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Gölge oyununun Uzak Doğu ve Orta Asya’dan dünyaya yayıldığı tahmin edilmektedir. (IV) Türk kültüründe ne zaman ortaya çıktığı, Karagöz ve Hacivat olarak ne zaman biçimlendiği ise bir muamma olma özelliğini korumaktadır.
I. Yirmili yaşlarının sonlarına geldiğinde işitme sorunları yaşamaya başlamış ve hayatının son zamanlarını neredeyse tamamen sağır olarak geçirmiştir.
II. Almanya’nın Bonn şehrinde doğan Beethoven, çok küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duymuştur. Müziğe karşı olan bu ilgisi, ilk müzik öğretmeni olan babası tarafından fark edilmiştir.
III. Dünyaca tanınan besteci, siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir. Cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.
IV. 1811 yılında orkestra şefliğini ve halka açık konserler vermeyi bırakmış fakat beste yapmaya devam etmiştir. En çok takdir edilen eserlerini hayatının son 15 yılında bestelemiştir.
V. Beethoven, 21 yaşında Viyana’ya yerleşmiş ve orada Joseph Haydn ile çalışmış, aynı zamanda virtüöz piyanist olarak şöhret kazanmıştır.
Geçenlerde bir grup arkadaşımla “Beklemek” adında bir tiyatro oyununa gittik. (I) Teknik açıdan bakacak olursak oyun için seçilmiş olan anlatım biçimi; reji ve tasarım ile birleşerek güçlü bir yapı oluşturmuş. (II) Sahne üzerinde konumlandırılmış olan her element, izleyicinin kafasında yeni bir soru doğurmuş ancak bu elementlerin ayrıntılı bir şekilde incelenme olanağının tanınması seyircinin merakını gidermiş. (III) Yine de belirtmem gerekiyor, ne yazık ki verilmiş olan bazı cevapların, ne kadar üzerine düşünülmüş olursa olsun, sabırsızlıkla paylaşıldığını düşünüyorum. (IV) Bu durumun seyir zevkini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum. (V) Çeşitli sorular vardı ve bu sorulara vereceğimiz cevaplar için oyunun herhangi bir çabası yoktu. Bizi yönlendirmeye, bir kenara çekmeye çalışmıyordu; sadece ufak bir yol açıyordu ve bizler de izleyici olarak bu yola giriyorduk. Zaten, oyunun bizi bir noktaya çekecek gücü de yoktu.
Geçen gün gönderdiğin mektup beni çok mutlu etti. - - - - Ne desen haklısın, buradaki koşuşturmaca içinde seni biraz ihmal ettim. Ben de seni çok ama çok özledim. İstanbul'a geleli yaklaşık bir yıl oldu. Bu kadar zaman geçmesine rağmen henüz buraya alışmış değilim. Bayburt’tan ayrılırken İstanbul’a geliyor olmanın sevinci her şeyin önüne geçmişti. Hayalimdeki bölümü, hayalimdeki üniversitede okuyacak olmak dünyanın en büyük mutluluğunu yaşatmıştı bana.
Kitap okumak yüzyıllardır yapılan bir şeydir. Kitap okumanın hiçbir kötü etkisi olmamakla birlikte çok fazla yararı vardır. Örneğin, —- Bu yüzden ne kadar okursan o kadar iyidir. Bilgi çağında yaşıyoruz ve bizim en fazla bilgi toplayacağımız şeyler kitaplarımızdır. Okumak ruhu yüceltir ve insanlar size daha fazla değer verir. Cahillikten kurtulmanın yolu kitapları okumaktan geçer.