5. Sınıf: Din Kültürü - 1. Ünite: Allah İnancı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir ahtapotun üç tane kalbi vardır.
Bir pire, kendi büyüklüğünün 100 katı kadar zıplayabilir.
Karıncalar iki hafta gibi uzun bir süre suyun altında yaşayabilir.
Bu yıl yağışların azalmasıyla tarım alanlarındaki kuraklık endişe verici boyutlara ulaştı. Kuraklık sonucunda bazı bölgelerde ürünler tarlalarda kaldı. Kuraklığın vurduğu Konya Ovası ve Şanlıurfa’da çiftçiler hasat yapamadı. Yıllık yağış ortalaması düştü, çiftçi buğdayda hasat yapamadı. Kuraklık tehlikesi endişeye yol açtı. Konya Ovası’nda yağışlar bahar aylarında da yetersiz kaldı. Çiftçiler, kıraç arazideki ekinlerini hayvanlarına yem yaptı. Şanlıurfa’da da kuraklık etkisini gösterdi. Sulanamayan arazilerde ürün kaybı büyük.
(İnternet Haberi)
Bir ayette Allah (c.c.); “Rahman’ın yaratmasında bir düzensizlik göremezsin.” (Mülk suresi, 3. ayet.) buyurarak evrendeki mükemmel düzene dikkat çekmektedir.
Öğretmen sınıfa “Allah’ın bütün insanların yaşaması ve faydalanmasına yönelik yaratmasına neleri örnek verebiliriz?” sorusunu yöneltmiştir. Öğrenciler aşağıdaki cevapları vermişlerdir:
Yaren: Toprağa atılan bir meyve çekirdeğinin kocaman bir ağaça dönüşmesi
Gökçe: Gezegenler ve yıldızlar arasında mesafenin uygun olması
Yağız: Öğretmenin tahtaya yazı yazması
Yadigar: İnsan vücudundaki kanın yenilenmesi
Çevremizde Allah’ın yarattığı varlıklara baktığımızda, hepsinin çeşit çeşit ve mükemmel olduğunu görürüz. Hiçbir şey kendiliğinden olmamıştır. Çevremize ve kendi yaratılışımıza baktığımızda kusursuz bir yaratıcı olduğunu anlayabiliriz.
Küçücük bir tohumun nasıl ağaca dönüşüp meyveler verdiğini, arının binlerce çeşit çiçeğin arasından bal özünü nasıl topladığını düşünmeye başladığımızda bu olayların rastgele olamayacağını anlarız. Nasıl ki bir resim gördüğümüzde onu yapan bir ressamın varlığını düşünüyorsak evreni ve içindeki her şeyi yaratan bir yaratıcının olduğunu da düşünürüz.
“Bütün kainat nasıl var olmuştur?”
“Evrendeki bu varlıklar kendi kendine var olabilir mi?”
“Her şeyi mükemmel bir şekilde yaratanın, tüm varlıklardan daha mükemmel ve üstün olması gerekmez mi?”
(Zümer suresi, 62. ayet.)
(Bakara suresi, 29. ayet.)
(A’lâ suresi, 2-3 ayetler.)
“Acaba onlar bir yaratıcı bulunmadan mı yaratıldılar, yoksa yaratıcı kendileri midir?”
(Tür suresi, 35. ayet.)
“Allah’ın, yaratmayı nasıl başlattığını, sonra bunu (nasıl) tekrarladığını görmediler mi? Şüphesiz bu Allah’a göre kolaydır.”
(Ankebût suresi, 19. ayet.)
Dünya’nın Güneş’in etrafında 365 gün altı saatte dönmesi, mevsimlerin birbirini takip etmesi ve gece ile gündüzün peş peşe gelmesi o kadar ince ayarlanmıştır ki bu ayar hiç şaşmamaktadır. Güneş’in her zaman doğudan doğması ve batıdan batması da bu düzenin bir parçasıdır.
Evren, yeryüzü ve gökyüzünde, görülen ve görülmeyen tüm varlıklardan oluşan bir bütündür. Yıldızlar gezegenler, hayvanlar, bitkiler, insanlar, canlı ve cansız bütün varlıklar evrenin bir parçasıdır. Bu evrende var olan her şey bir düzen ve ölçü çerçevesinde var edilmiştir. Bu düzen ve ölçünün kusursuz şekilde işlemesi bir yaratıcının varlığına işarettir.