5. Sınıf: Din Kültürü - 1. Ünite: Allah İnancı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kur’anı Kerim’de Allah’ın (c.c.) işitme, görme ve bilme gibi sıfatları genellikle birlikte anılır. Allah’ın görmesi, işitmesi ve bilmesi bizden farklıdır. Onun görmek için, işitmek için ve bilmek için hiçbir aracıya ihtiyacı yoktur. Biz olmayan bir şeyi bilemeyiz veya bazı şeylere aklımız ermediği için o şey hakkında bilgi sahibi olmayız. Hâlbuki Allah’ın bilmesi için hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Zaten evren ve ondaki varlıklar onun bilgisi sayesinde meydana gelmiştir.
Biz insanlar gözümüzle görür, kulağımızla işitiriz. Karanlıkta göremeyiz, belli sınırlardaki sesleri işitemeyiz. Ancak Allah için böyle bir sınır yoktur. O her şeyi görür ve işitir.
• Dedikodudan uzak durur.
• İftira etmez.
• Hırsızlık yapar.
• Anne ve babasına iyi davranır.
• Öğretmenine saygısızlık eder.
Amine, anneannesine ziyarete gider. Anneannesiyle sohbet ederken onun “Allah, kara gecede kara taşın üzerindeki kara karıncayı görür ve onun ayak sesini işitir.” dediğini duyar. Bunun üzerine aklına hemen Allah’ın ----- olduğu gelir.
I. Her şeyi işitmesi ve bilmesi
II. Tüm canlılara rızıklarını vermesi
III. Yaptığımız her şeyi görmesi
• “Şüphesiz Allah, her şeye gücü yetendir.” (Bakara suresi, 109. ayet.)
• “Göklerde ne var ve yerde ne varsa hepsi Allah’ındır. İçinizden geçeni açığa vursanız da gizleseniz de Allah, onun hesabını sizden sorar. Sonra o, dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder. Allah’ın her şeye gücü yeter.” (Bakara suresi, 284. ayet.)
• “Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (Lokman suresi, 28. ayet.)
• “Şüphesiz Allah, bütün yaptıklarımızı görür.” (Bakara suresi, 110. ayet.)
Allah (c.c.) dünyada insana bazen emeğinin karşılığı olarak bazen de emeği olmadan pek çok nimet vermiştir. Örneğin oksijeni, suyu, ağaçları, bitkileri daha nice nimetleri emeğimiz olmadan bizlere veren Allah’tır. Bu onun Rahman olmasının bir sonucudur.
Teneffüs zilinin çalmasıyla birlikte 5A sınıfı bahçeye top oynamaya çıkar. Ahmet ise su içmek için sınıfına geri geldiğinde arkadaşının sırasının üzerindeki çikolatayı görür. Çikola tayı çok sevmesine ve kimsenin fark etmeyeceğini düşünmesine rağmen onu yemez.
İbrahim arkadaşı hakkında olumsuz şeyler söylediğinde Mehmet, İbrahim’e bu yaptığının yanlış olduğunu söyler. İbrahim ise “O burada değil ki beni nasıl duysun?” der. Bunun üzerine Mehmet: “------” diye karşılık verir.
• “Şüphesiz Allah, bütün yaptıklarınızı görür. “ (Bakara suresi, 110. ayet.)
• “Şüphesiz Allah her şeyi işitir.” (Bakara suresi, 191. ayet.)