5. Sınıf: Din Kültürü - 1. Ünite: Allah İnancı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Allah’ın (c.c.) bir şeyi görmesi için göze, aydınlığa veya uzaklık ve yakınlığa ihtiyacı yoktur. Bunun için hiçbir şey onun görme alanı dışında kalamaz.
Dünya'nın kendi etrafında yirmi dört saatte dönmesi, Güneş’in etrafında ise 365 gün altı saatte dönmesi, mevsimlerin birbirini takip etmesi ve gece ile gündüzün peş peşe gelmeleri çok ince bir şekilde ayarlanmıştır.
• De ki: “(Rabb’inizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın, hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler onundur...”
• “Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.”
Her türlü dinî görevimizi sırf Allah (c.c.) için yapmak ve bütün işlerimizde samimi ve dosdoğru olmaya ----- denir.
Allah (c.c.) her şeyi görür. Ancak onun görmesi bizim görmemiz gibi değildir. Çünkü bizim her şeyi görmemiz için önce sağlam bir gözümüzün olması gerekir. Bunun yanında yine görme özelliğimizin bir sınırı vardır. Ama yüce Allah için görme işi böyle değildir. Onun bir şeyi görmesi için göze, aydınlığa, uzaklığa veya yakınlığa ihtiyacı yoktur.
Kur’an-ı Kerim’de Hz İbrahim (a.s.), Hz. Yusuf (a.s.), Hz. Lokman (a.s.) gibi bazı peygamberlerin, Allah’ın (c.c.) sevgili kullarının ya da geçmiş bazı toplumların hayatlarından kesitler anlatılmaktadır. Bizim ders çıkarmamız için anlatılan bu yaşanmış olaylara “kıssa” denir.
Aşağıda Hz. İbrahim (a.s.) ile ilgili bilgiler verilmiştir.
I. Hz. İbrahim (a.s.), insanları putlara tapınmayı bırakıp Allah’a (c.c.) inanmaları için davet etmeye başladığında, kendisini tanrı olarak gören zamanın hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atılmış fakat Allah’ın emriyle ateş onu yakmamıştır.
II. Hz. İbrahim (a.s.) daha sonra Mekke’ye gitmiş ve orada oğlu Hz. İsmail (a.s.) ile birlikte Kabe’yi inşa etmiştir.
III. Hz. İbrahim (a.s.) son derece cömert bir insandı. Sofrasında misafir eksik olmaz ve her zaman yemek bulunurdu.
IV. Hz. İbrahim’e (a.s.) Tevrat gibi bir ilahi kitap da verilmiştir.
Allah’ın (c.c.) yarattığı her şeyde bir amaç ve düzen bulunmaktadır. Uzaydaki yıldız ve gezegen gibi varlıkları inceleyebilmek, uzayda bulunan gezegen, yıldız ve benzeri varlıkların nasıl bir ahenk içerisinde hareket ettiklerini ve birbiriyle uyum içinde bulunduklarını öğrenmek hepimizin merakını gideren, ufkumuzu aydınlatan, Allah’ı daha iyi tanımamızı sağlayan bilgilere ulaştırır.
• Kur’an-ı Kerim’in 112. suresidir.
• Kısa surelerden biri olup dört ayetten oluşur.
• Bu sure tamamen Allah’ın (c.c.) varlığı, birliği ve hiçbir şeye muhtaç olmadığı gibi özelliklerinden bahseder.