10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Allah - İnsan İlişkisi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Evren denilince; yer, gök, gezegenler, ay, güneş, yıldızlar dâhil canlı-cansız bütün yaratıkların oluşturduğu varlıklar âlemi akla gelir. Evrende mükemmel bir düzen ve uyum vardır. Bu nedenle Allah'ın (c.c.) yarattığı varlıklarda güzellik, ölçü, uyum ve denge vardır. Allah, evrendeki yarattığı her varlığa yapacağı işe uygun yapı, biçim, özellik ve yetenek vermiş; boş ve yersiz hiçbir şey yaratmamıştır.
“O, göklerin ve yerin yoktan var edicisidir ve O, bir işin olmasını murad edince, ona yalnızca ol der, o da hemen oluverir.” (Bakara, 2:117)
İnsanlara Yüce Allah’tan mesaj gelmesi, O’nun insanları sevmesinin sonucudur. Tanrı ile birey arasındaki karşılıklı ilişkinin adı ise dostluktur. Allah’a (c.c.) dost olmak ve O’nunla dost kalmak her birey için çok önemlidir. Bir insanın Allah’ın (c.c.) dostu olmasının başka bir insana yararı yoktur. Çünkü her bir bireyin Allah (c.c.) ile iletişimi kişisel niteliktedir ve kişiye özeldir. Birey ile Allah (c.c.) arasına başka bir varlık giremez. Allah (c.c.) insan iletişiminde asıl amacın, bireyin Allah (c.c.) ile doğrudan iletişime girmesini öğütlemektir. Ancak insanın Allah (c.c.) ile iletişimi sosyal çevresiyle olan iletişiminden farklıdır.
Evren sonradan var olan bir gerçektir. Evreni yaratan ve ona hayat veren de Tanrı’dır. Evrenin ezelden beri var olduğunu düşünmek imkânsızdır. Çünkü âleme baktığımızda sonuçta onun maddî bir varlık olduğu ve kendi kendine var olma gücüne sahip olmadığı görülmektedir. Bu durumda onu yaratan bir gücün varlığı kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu güç de Tanrı’dır.
Bu kâinat ve içindeki her varlık sonradan meydana gelmiş, yoktan yaratılmıştır. Günümüzde bu gerçek, fen bilimlerince de doğrulanmaktadır. Astronominin tespitlerine göre, bu evren, sıfır noktasında iken büyük bir patlama ile ortaya çıkmıştır. Bu patlama sonrasında oldukça düzenli, hassas dengelere sahip galaksiler, yıldızlar, gezegenler meydana gelmiştir. Hiçbir şey yokluktan kendiliğinden çıkıp var olamaz. Madem bu âlemin bir başlangıcı vardır. O halde, başlangıcı olmayan ezelî bir yaratıcıya muhtaçtır.
Berber balıkları, benekli balta balığının üzerindeki mikropları yer ve karnını doyurur. Benekli balta balığı bu işlem bitinceye kadar hareket etmez ve bu temizliğin bitmesini bekler. Böylece berner balığı hem karnını doyurur hem de benekli balta balığını temizlemiş olur. Temizlik şuurunu balıklara Allah (c.c.) vermiştir. Zira onlar bu temizlemeyi şuurlu bir şekilde gerçekleştiremezler.
‘’Ey iman edenleri Allah'a içtenlikle tövbe edin. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter, peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar.'' (Tahrim, 66:8)
• “Dilediğine hikmet bağışlar ve her kime hikmet bağışlanmışsa doğrusu ona en büyük servet verilmiş demektir. Ama derin kavrayış sahipleri dışında kimse bunu düşünüp anlayamaz ."(Bakara, 2:269)
• “De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler eşit olur mu? Ancak gönül ve akıl sahipleri düşünüp ibret alır.” (Zümer, 39:9)