10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Allah - İnsan İlişkisi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.”
(Asr suresi, 1-3. ayetler.)
Allah’a (c.c.) inancı tam olan bir kimse;
I. Doğaya karşı merhametli olur, zarar verici davranışlardan sakınır.
II. Tabiatı yağmalamaz, israftan sakınır.
III. insana değer verir, kibirli olmaz, alçakgönüllü birisi olur.
IV. Davranışlarına çekidüzen verir, başıboş bir hayat yaşamaktan uzak durur.
V. Hırsızlık, rüşvet ve faiz gibi İslam’ın yasak kıldığı davranışları yapmaz.
İnsan, akıl sahibi bir varlıktır. Allah’ın (c.c.) varlığını ve birliği düşüncesine çok basit çıkarımlar sonucunda kolaylıkla ulaşabilir. Bunu şöyle kısaca özetleyebiliriz. Hayatta hiçbir şey kendiliğinden var olamaz. Mesela bir elbise ancak bir terzinin işlemi sonucunda meydana gelmiştir. Ya da bir kitap ancak bir yazarın yazması sonucunda oluşmuştur. Bunun gibi içinde yaşadığımız Dünya ve onu kuşatan evren de asla kendi başına olmamıştır. Onu var eden elbette birisi vardır. O da her şeye gücü yeten, her şeyi en iyi bilen, tek yaratıcı olan Allah’tır (c.c.). O (c.c.), her şeyi yaratandır.
“Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün birbiri peşinden gelmesinde, insanlara fayda veren şeylerle yüklü olarak denizde yüzüp giden gemilerde, Allah’ın gökten indirip de ölü haldeki toprağı canlandırdığı suda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve yer ile gök arasında emre hazır bekleyen bulutları yönlendirmesinde düşünen bir toplum için (Allah'ın varlığını ve birliğini ispatlayan) birçok deliller vardır.”
(Bakara suresi, 164. ayet.)
Sadece Allah’ta (c.c.) bulunan sıfatlardır.
Başka varlıklarda bu sıfatlar kesinlikle bulunmaz.
Vücûd, kıdem, beka bu sıfatlardandır.
Allah (c.c.) canlıları evrene koymuş olduğu fiziksel ve biyolojik yasalar ile korumaktadır. Bu yasalara aynı zamanda sünnetüllâh denmektedir. Evrenin yaratıldığı andan itibaren günümüze kadar gelen bu yasalar kıyamete kadar da devam edecektir. Bu yasalar ile Dünya’mız; Güneş, Ay ve diğer gezegenlerle çarpışmadan milyonlarca yıldır varlığını devam ettirmektedir. Yaşam döngüsü de bu yasalar ile sürüp gider.
Kur’an-ı Kerim'de Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinin bulunduğu ifade edilir. Hz. Muhammed (s.a.v.) de bazı hadislerinde Allah’ın (c.c.) bu güzel isimlerine değinmiş ve sayısının 99 olduğunu bildirmiştir. Allah’ın (c.c.) isimleri ile Allah’ın (c.c.) sıfatları tabiri pek çok kez eş anlamlı olarak kullanılır. Mesela “Rahîm, Rahman, Rezzâk”ı Allah'ın (c.c.) güzel jjj isimlerine örnek olarak gösterebiliriz.
“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
(Buhârî, Nikâh 80.)
“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse komşusuna iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
(Müslim, İman 77)
İslam dininin temeli inanç esaslarından oluşur. İnanç esaslarının içerisinde ise Allah’a (c.c.) iman etmek en başta gelir. Her türlü yanlış inanıştan uzak olarak sadece Allah’a (c.c.) iman edilmesi hem birey açısından hem de İslam açısından büyük bir önemi ifade eder. Ahiret hayatında da dünyada iken iman etmiş kullar gerçek huzura kavuşacaklardır. Mümin olmayanlar ise kurtuluşa eremeyeceklerdir.
“Kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür.”
(Zilzâl suresi, 7-8. ayetler.)