10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Allah - İnsan İlişkisi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle dua etmiştir: “... Allah’ım, fayda vermeyen ilimden, huşu duymayan kalpten ve doymayan nefisten sana sığınırım...”
(Müslim, Zikir, 73)
Sosyal bir varlık olan insan yaşamını iletişim kurarak sürdürür. Ailesiyle, arkadaşlarıyla, çevresi ile sürekli bir iletişim halindedir. İnsanın iletişimi sadece bu kimselerle sınırlı değildir. O aynı zamanda yaratıcısı olan Allah (c.c.) ile de iletişim halindedir. Onunla (c.c.) farklı şekillerde irtibat kurar. Bu irtibat kurma yollarından birisi de ....................... .
Allah’ı (c.c.) sıfatları ile tanımamız gerekir. Bu bilgiler bizde Allah (c.c.) hakkında doğru bir inancın yerleşmesini sağlar.(I) Allah (c.c.) her şeye gücü yeten (II), her şeyi yaratan (III) ve varlığının sonu olmayandır.
“İbrahim, İsmail’le birlikte Beytullah’ın (Kâbe’nin) temelleri üzerine duvarlarını yükseltirken şöyle dua ediyorlardı: “Rabbimiz, bizden bunu kabul buyur. Şüphesiz sen işiten ve bilensin.”
(Bakara suresi, 127. ayet)
İslam’ın üzerinde durduğu temel konulardan birisi de duadır. Dua, sadece Allah’a (c.c.) yapılır. Dua, kişinin imanının en berrak göstergesidir. Aynı zamanda bireyi, Allah’a (c.c.) yakınlaştıran bir ibadettir. Hz. Muhammed (s.a.v.) b bağlamda şöyle buyurmuşlardır: “Dua, ibadetin ta kendisidir.” Dua, kişinin yaratıcısına sığınmasıdır. Dua, kişi ile Allah (c.c.) arasında bir iletişimdir. Kulluktan bahsedilen yerde duadan bahsedilmemesi mümkün değildir.
“En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimleriyle dua edin ve O’nun isimleri hakkında gerçeği çarpıtanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasına çarptırılacaklardır.”
(Araf suresi 180. ayet)
“Yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yaratan, sonra semâya yönelip onları yedi kat gök olarak tastamam tanzîm eden (düzenleyen) O’dur. O, her şeyi hakkıyla bilendir.”
(Bakara suresi, 29. ayet)
“Allah: “Ey Âdem, bunların isimlerini onlara söyle” dedi. Âdem isimleri onlara bildirince, Allah: “Size, “Göklerin ve yerin gaybını ben bilirim; ayrıca sizin açıkladığınızı da gizlediğinizi de bilirim” dememiş miydim?” buyurdu.”
(Bakara suresi, 33. ayet)
İnsan her ne kadar akıl sahibi bir varlık olsa da hem iyilik hem de kötülük yapma gücüne sahip olan bir varlıktır. Allah (c.c.) insana doğruyu bulması ve doğru yolda kalması için akıl ve irade vermiştir. Ancak zaman zaman insan, aklını yanlış tercihlerde ve yönlendirmelerde kullanabilmektedir. Bunun sonucunda hata, günah ve kusur işler. Böyle bir durumda insana düşen görev yaptığı hatalardan hemen uzaklaşıp bundan dolayı Allah’tan (c.c.) bağışlanma talep etmek ve tövbede bulunmaktır.
“Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!” (Hicr suresi, 99. ayet.)
Buna göre;
I. İnsan, Allah (c.c.) ile olan irtibatını sürekli tutmalıdır.
II. İbadetlerde süreklilik esastır.
III. İbadet Allah’a (c.c.) yapılır.