9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Bilgi ve İnanç Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kendi varlığının sebebi, yaşamın anlam ve hedefi, niçin, nasıl ve hangi ölçülere göre yaşanılması gerektiği, ölüm, ve ölüm sonrası durumun ne olacağı gibi temel sorular tecrübe yöntemi ile cevaplandırılabilecek sorular değildir. Bu noktada duyular kendi sınırını aşan metafizik âlemle ilgili problemlerde akla malzeme sağlayamamaktadırlar. Bu tür sorunlar ancak, Allah’ın melek aracılığıyla peygamberlere, onların da insanlara bildirdiği, hayatın hangi ilkelere göre yaşanacağını ve nelere uyulup nelerden sakınılacağım bildiren bilgi kaynağıyla açıklığa kavuşabilecektir.
"Artık o çetin azabımızı gördükleri zaman 'Allah'a inandık ve O'na ortak koştuğumuz şeyleri inkâr ettik' derler. Fakat azabımızı gördükleri zaman imanları kendilerine fayda vermeyecektir. Allah'ın kulları hakkında süregelen kanun budur. İşte kâfirler burada hüsrana uğramışlardır." (Mümin, 40:84)
İnsan aklı ile bilir, bilgiyi kavrar, uygular, analiz eder, yeni bilgiler üretir ve değerlendirmeler yapar. Bu süreçlerin sonunda irade devreye girer, iradesiyle iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırır, ne yapacağına karar verir ve uygular. Davranışlarından da sorumlu olur.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) zamanında, her hangi bir zorlukla karşılaşan inananlar topluluğu problemlerini çözümlemek için, ona başvuruyorlardı. Böylece de İslam’ın gösterdiği doğru yolda ilerliyorlardı. Hz. Muhammed (s.a.v.) vefat ettiğinde, kendisine inananlara^ baş vurabilecekleri iki kaynak bırakmıştır.
I. Kalben bir şeye teslim olmak ve onu kabul etmektir.
II. inancın dil ile ifade edilmesidir.
III. Bir kimsenin dili ile ifade ettiği İslam inançlarını kalbi ile doğrulamasıdır.
Yaratılış gayesini bilen ve yaratılış gayesine uygun yaşayan insan, mutlu bir hayat yaşar. Zira Yüce Yaratıcı'yı bilmek, O’na ibadet etmek, O’na güvenmek, dayanmak, sığınmak insana tarif edilemez bir huzur ve mutluluk verir. Dünya hayatında bile herhangi bir görev üstlenen insan o görevi iyi bir şekilde yaparsa bundan dolayı görevini yapmış olmanın huzurunu içinde hisseder.
Allah’ın insanın özüne yerleştirdiği, insanın doğru karar vermesini sağlayan, herhangi bir olumsuzluktan veya ortamın kötülüğünden etkilenmeyen, yaratılışındaki temizliği koruyan doğru düşünme, hüküm verme ve kavram oluşturma gücüdür. Diğer bir ifadeyle hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırma yetisidir.
Yüce Allah’ın kullarına ulaştırmak istediği emirlerini, onların arasından seçtiği peygamberlerine insanların alışık olmadığı, gizli ve süratli bir biçimde iletmesidir.
Yalan üzere birleşmeleri aklen mümkün olmayan toplulukların aktara geldiği haberlere denir.
Bu haber kaynağına göre doğru bilgide aranan şartlar;
I. her dönemde yalan söylemek üzere bir araya gelmesi imkânsız çok sayıda insan tarafından nakledilmesi,
II. nakledenlerin sayısında azalmanın olmaması,
III. olayı veya haberi nakledenlerin görmüş veya duymuş olması gerekir.