9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Bilgi ve İnanç Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
"Allah, kimseye gücünün ötesinde bir teklifte bulunmaz..."(Bakara, 2:286)
"...Din hususunda sizin üzerinize hiçbir zorluk yüklemedi..." (Hac, 22:78)
Eski İran dini Zerdüştlük mülk edinmeye büyük önem vermekte ve zenginliği fakirlikten üstün tutmaktadır. Buna karşılık Budizm, dünyayı bir hayal alemi ve ilahi gerçekleri görmeye bir engel olarak nitelendirmektedir. İslam inancında ise mülk edinmek haktır fakat bu mülkü savurmak veya israf etmek haramdır.
Bu metinde verilenlerle ilgili;
I. Her din içerdiği inanç, norm ve davranış kalıplarıyla sosyal hayatı etkilemiştir.
II. Dinin psikolojik açıdan olumlu etkileri vardır.
III. Dinin sosyal kontrol aracı olarak toplumda bütünleşmeye katkıda bulunur.
İslam, insanı tüm ihtiyaçları ile bir bütün olarak ele alır, insanın kişisel hayatını düzenleyen kurallar belirlediği gibi, onun toplumsal ilişkilerini düzenleyen kurallar da koyar. Bu kuralların amacı, hem bireyin hem de toplumun barış ve huzur içinde yaşamasını sağlamaktır. Dinimize göre toplumsal huzur ve barışın temeli, adalet ve kardeşliktir. Adalet; herkesâ hakkını vermek, kimseye haksızlık ve zulüm etmemektir. Bir toplum ancak adalet ile varlığını sürdürebilir.
İman esasları vahiy yoluyla bildirilmiş ve Hz. Peygamberin sünnetinde yer alıp doğrulanmıştır. Ancak iman esasları kişinin kalp ve vicdanına hitap etmenin yanı sıra kesin delillere dayanır. Bir kişi hem kendisinden hem de dış çevreden hareketle iman esaslarını temellendirebilir. Kur’an, iman esaslarına körü körüne değil, bilerek inanılmasını ister. Onun için Kur’an’da iman esasları selim akıl ile düşünebilen ve herkesin anlayabileceği örneklerle bildirilir.
Buna göre iman esaslarının;
I. açık, sade ve anlaşılır olduğu,
II. dogmatik olmayıp kesin bilgi verdiği,
III. değişmez ve sabit olduğu
"Dini ameli yaparken gücünüz yettiği kadar yapınız. Kendinize meşakkat verecek şekilde ibadet yapmanız sizi usandırır. Sonunda ibadeti terkedersiniz. O halde şunu biliniz ki, siz usanıp ibadeti terketmedikçe Allah da sevabı terk etmez." (Hadis)
'"Sizin ilâhınız bir tek Allah'tır. O'ndan başka ilâh yoktur. O, Rahmân'dır, Rahîm'dir." (Bakara, 2:163) "Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. Diridir, varlığı kendinden ve kendi kendisine yetendir." (Bakara, 2:255)
"Şüphe yok ki ben Allah'ım. Benden başka hiçbir ilah yoktur. O halde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl.'' (Ta Ha, 20;14)
Vahiy; Allah'ın (c.c) Cebrail adlı vahiy meleği aracılığı ile peygamberlerine, peygamberlerin bildirdikleri bu bilgiler insanoğlunun yaşamına bir yön verir. İnsanı doğru inanışa yönlendirir. Hangi ibadetlerin yerine getirileceğini, hangi davranışlardan sakınılması gerektiğini öğretir.
Metin'den;
I. Vahiy, ilahi emir ve yasaklar demektir.
II. Vahiy, dogru bilgi kaynaklarından birisidir.
III. Vahiy, insanın hayatını şekillendiren bilgiler içerir.
IV. Vahiy sadece peygamberlere yönelik Birtakım kurallar içerir.
İnsan aklı sayesinde diğer varlıklardan ayrıcalıklı bir konuma sahip olmuştur. O sahip olduğu bu özellik ile karşılaştığı olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurar. Bilgiyi analiz eder, yeni bilgi üretir. Değerlendirme yapar ve kendisinde var olan özgür irade ile iyi yada kötü olan davranışı seçerek yaşamına yön verir. Kararlarını aklını kullanarak yapar ve kendisinde var olan özgür irade ile iyi yada kötü olan davranışı seçerek yaşamına yön verir. Kararlarını aklını kullanarak yapar ve seçimlerinden sorumlu olur.
• Allah’ın kullarından en öncelikli istediği şey olup, alemlerin Rabbinin razı olacağı biçimde inanmanın ve şirksiz yaşamanın adıdır.
• İlk peygamberden, son peygambere kadar tüm elçilerinin davet ettiği ortak inanış ve bu inanışın hayata yansımasıdır.
• Hz. Âdem'den Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar bütün peygamberler insanları yalnız Allah’a kulluk etmeye, O’ndan başka ilah tanımamaya çağırmıştır. Bu inanç, ilahi kitapların da özünü oluşturur.
(I) İslam'a göre doğru bilgi edinme yollarından birisi de sadık haberdir. (II) Sadık haber dediğimiz bilgi kaynağı vahiy ile peygamberlerden bize gelen haberlerin tamamını kapsamaktadır. (III) Sadık haberler mütevatir haber ve peygamberden gelen haber şeklinde iki kategoride incelenir. (IV) Sadık haberin kapsamına aldığı vahiy olgusu insanın akılla bilemeyeceği konularda insanı bilgilendirmede bulunur. (V) İnanç, ibadet ve ahiret hayatı gibi konularda insana yetersiz bilgiler sunar.