9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Bilgi ve İnanç Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Âişeden (ra) rivayet edildiğine göre, Hz. Muhammed (sav) şöyle demiştir: "Üç kişiden sorumluluk kaldırılmıştır:
Uyuyandan uyanıncaya kadar, akıl hastalığına duçar olandan aklı başına gelinceye kadar ve çocuktan bulûğ (ergenlik) çağına gelinceye kadar."
( Ebû Dâvûd, Hudûd, Hudûd, 17)
el-Alim: Allah'ın (c.c) isimlerinden birisidir. Gerek duyular alemine dair olsun gerek duyular ile algılanamayan ve kavranamayan aleme ait olsun her şeyi eksiksiz bir şekilde tam olarak bilen anlamına gelir. İslam'a göre doğru bilgiye ulaşabilmek için herşeyi bilen Allah'ın (c.c) vahiy yolu ile insanlara bildirdikleri şeylerin kabul edilmesi gerekir.
İnsan merak eden ve bu merakını gidermek için çalışan bir varlıktır. Onun merak ettikleri arasında başta kendisi olmak üzere çevresi ve tüm evren bulunmaktadır. Bu nedenle araştırır, sorular sorar ve merakını giderecek, kendisini tatmin edecek cevapları bulmaya gayret eder.
İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özelliği akıllı olmasıdır. Bu sebeble insan merak ettiği konuları araştırır, cevabını öğrenmeye çalışır. Çeşitli düşünme sistemleri geliştirir ve bu sistemler üzerinden doğru bilgiye ulaşmaya gayret eder.
‘’Allah (c.c.) Adem'e (a.s.) bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek 'Eğer doğru söyleyenler iseniz haydi bana bunların isimlerini bildirin.' dedi. Melekler, ' Seni bütün eksikliklerden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz herşeyi hikmetle yapan sensin.' dediler.
‘’(Bakara suresi, 31-32. ayetler.)
Yukarıdaki ayetlerden;
I. Allah (c.c.), her şeyi tam olarak bilendir.
II. İnsan, Bilen ve öğrenen bir varlıktır.
III. Allah (c.c.) dışındaki varlıkların bilgisi sınırlıdır.
''Yol odur ki doğru vara
Göz odur ki Hak'kı ara
Er odur alçakta dura
Yüceden bakan göz değil''
(Mustafa Tatçı, Yunus Emre Divanı, s. 132)
İslam'a göre insan bilme ve öğrenme özellikleri ile yaratılmış üstün bir varlıktır. Onu diğer canlılardan ayıran en temel özellik ise akıl sahibi olmasıdır. İnsan, aklı ile iyiyi kötüde, doğruyu da yanlıştan ayırt edebilir. İslamiyet kişilerin doğru bilgiye ulaşmalarını ister. Bu sebeble tarih içerisinde pek çok ilahi kitap ve peygamber göndermiştir.
Yaratan rabbinin adıyla oku! O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir.
(Alak suresi, 1-5. ayetler)
Ayetlerden;
I. İnsana bilmediklerini öğreten Allah'tır.
II. Allah (c.c.), insanı yaratandır.
III. İslamiyet, bilgi edinmeye büyük önem vermiştir.
‘’Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde (altı evrede) yaratan ve sonra arşa hükmeden, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan; güneşi, ayı, yıldızları, hepsini buyruğuna baş eğdirerek var eden Allah'tır…''