5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 1. Ünite: Birey ve Toplum - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sosyal bilgiler; tarih, coğrafya, ekonomi, vatandaşlık ve hukukla ilgili konular içeren bir derstir. Bu ders bizim etkin ve sosyal bir vatandaş olmamızı sağlar. Sosyal bilgiler dersi, bir insan olarak doğuştan itibaren var olan haklarımızı bilmenin önemini, birbirimize karşı olan sorumluluklarımızı kavramamıza yardımcı olur. Sosyal bilgiler dersi eleştirel düşünebilmeyi, kendi kararlarımızı verebilmenin önemini; ilgi, istek ve yeteneklerimizin farkına varmamızı sağlar. Sosyal bilgiler dersi, milli kültürümüzü oluşturan temel öğeleri ve süreçleri kavramamıza millet olma bilincimizin gelişmesine katkı sağlar.
Dünya’da ve çevremizde meydana gelen hiçbir olay tek boyutlu, tek yönlü değildir. Hem Dünya’da hem de çevremizde meydana gelen her olay yaşamın birçok alanını etkiler. Yaşadığımız olayın sadece kendimizi ilgilendirdiğini düşünmek de doğru değildir. Birçok olay bizimle birlikte annemizi, babamızı, kardeşlerimizi, akrabalarımızı ve arkadaşlarımızı da etkilemektedir. Hastalandığımızda sadece kendimiz değil yakın çevremiz de bu durumdan zarar görür. Bu durumu biraz daha genele yayacak olursak 17 Ağustos 1999’da Gölcük (Kocaeli/İzmit) merkezli deprem sadece İzmit’i değil beraberinde Marmara bölgesini dolayısıyla aynı zamanda tüm Türkiye’yi, hatta tüm Dünya’yı etkilemiştir.
Çevremizde yaşanan bir olay, sadece o olayı yaşayanı değil, çok sayıda kişiyi etkileyebilmektedir. Bu duruma olayların çok boyutluluğu denir. Olayın etkilediği alana göre çok boyutluluk özelliği de artmaktadır. Dünyada yaşanılan bazı gelişmeler sadece bir aileyi, bir topluluğu ilgilendirirken bazı gelişmeler ise dünyadaki tüm insanları etkileyebilmektedir. Olayın etki alanının genişliği olayların sonuçlarının büyüklüğünü de belirleyici olmaktadır.
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin dört adet yol gösterici ilkesi bulunmaktadır. Bu ilkeler hakların tamamının yerine getirilmesi için temel gerekliliklerdir. Bunlar;
• ÇHS'nin 42. maddesi dinleri, ırkları veya yetenekleri ne olursa olsun; ne düşündükleri veya söyledikleri gözetilmeksizin; kültürleri ne olursa olsun; kız veya erkek, zengin veya fakir fark etmeksizin tüm çocukların haklarına ilişkindir.
• Çocukları etkileyebilecek yönde verilen her karar veya yapılan her işlem her zaman için onların üstün yararına öncelik tanımalıdır.
• Her çocuğun doğal olarak yaşama hakkı vardır. Onlara gelişimlerini ve potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için her fırsatın temin edilmesi, karar verme yetkisine sahip bireylerin sorumluluğundadır.
• Çocuklar kendi yaşam ve tecrübelerinin uzmanlarıdır ve kendilerini etkileyecek kararlarda onlara danışılması gerekmektedir. Her çocuğun kendi düşüncesini ifade etme hakkı vardır ve haklarının en iyi şekilde nasıl korunacağı ve yerine getirileceğine ilişkin tavsiye ve değerli bilgiler verebilirler.
Burçak, okulunun İstanbul'a düzenlediği bir geziye katılmıştır. Arkadaşlarıyla beraber gece geç saatlerde otobüse binerek İstanbul'a doğru yola çıkmışlardır. Gece uyumayı ve sabah İstanbul'a dinç bir şekilde varmayı planlayan Burçak yan koltuğunda oturan arkadaşı Merve'nin yüksek sesle müzik dinlemesi nedeniyle uyuyamamıştır. Defalarca uyarmasına rağmen arkadaşı müziğin sesini kısmamıştır. İstanbul'a geldiklerinde tarihi ve doğal güzellikleri gezmeye başlamışlardır. Tarihi yerleri gezerken Burçak, Defne'nin bir sur kalıntısının üstüne kendi ismini yazdığını görmüş ve hemen Defne'yi uyarmıştır. Öğle yemeği için deniz kıyısındaki bir restorana gitmişlerdir. Gökhan'ın yemek yedikten sonra elini sildiği peçeteyi denize attığını gören Burçak Gökhan'a yaptığının yanlış olduğunu söylemiş ama Gökhan çöp kutusunun çok uzakta olduğunu söylemiş ve Burçak'a kızmıştır.