11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Dünya ve Ahiret Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İman, altı esasa inanmak ve Allah tarafından gönderilen, Muhammed’in (sav) getirdiği emir ve yasakların hepsine kalben inanmak ve inandığını dil ile söylemek demektir.
Dünyada her toplumun/topluluğun bir inancı bulunmaktadır ve bu inançlarına uygun olarak da cenaze törenleri yapmaktadırlar.
“İşte o zaman Rabbin meleklere: “ Bakın, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım!” demişti. Onlar: “Seni övgüyle yüceltip takdis eden bizler varken, orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın? dediler. (Allah) “Sizin bilmediğiniz (çok şey var, onları) Ben bilirim!” diye cevapladı.” (Bakara, 2:30) buyrulur ve insanın “yeryüzüne geçici bir süre için ve birbirine düşman olarak” (A’raf, 7:24) gönderildiği anlatılır.
Dünya hayatının geçici olduğunu, yaptığı iyilik ve kötülüklerden sorguya çekileceğini bilir.
Başkalarına kötülük yapmaktan, günah işlemekten kaçınır.
Fakirlere, muhtaçlara imkânları ölçüsünde yardım eder.
Hem kendisinin hem de başkalarının iyiliği için çalışır.
"Sizi boş ve anlamsız yere yarattığımızı ve bize dönmek zorunda olmadığınızı mı sanıyorsunuz." (Müminun, 23:115)
"Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri bir oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık." (Duhan, 59:38)
I. "Dünya hayatı, eğlence ve oyundan başka bir şey değildir, Ahiret yurdu ise, Allah'tan korkanlar için daha hayırlıdır. Aklınızı kullanmaz mısınız?" (En'âm, 6:32)
II. "Bu dünya hayatı, kesinlikle bir eğlence, bir oyundur. Âhiret yurdundaki hayat ise, bütün canlılığıyla devam eden sonsuz, asıl hayattır. Keşke bilmiş olsalardı." (Ankebut, 29:64)
III. "Ey kavmim! Bu dünya hayatı ancak geçici bir menfaatten ibarettir. Ahiret ise durulacak karar yurdudur. (Mü'min, 40:39)
Kendi içlerinde hiç düşünmediler mi ki, Allah göklerde, yerde ve bu ikisi arasında bulunan her şeyi ancak hak ile ve belirlenmiş bir süre için yaratmıştır? Gerçekten insanların çoğu, Rablerine kavuşmayı inkâr etmektedirler."(Rum, 30:8)
"Ey Muhammedi Sen onlara dünya hayatının misalini ver. Dünya hayatı, gökten indirdiğimiz bir su gibidir ki, bu su sayesinde yeryüzünün bitkileri birbirine karışmış, nihayet bir çöp kırıntısı olmuştur. Rüzgarlar onu savurur gider. Allah her şeye muktedirdir." (Kehf, 18:45)
Şii mezhebinde ahiret inancı önemli bir yer tutar. İslam’daki bütün mezhepler, kıyamet saatine, öldükten sonra dirilişe, hesap gününe, cennet ve cehenneme inanırlar. Mutezile mezhebinde imanın beş temel esasından biri va’d ve vaîd ilkesidir.
Dindeki ahiret inancı, insanın hayatını düzene koymasını, dünyanın zorluk ve sıkıntılarına karşı sabırla direnmesini sağlar. Bu inanç dünya hayatındaki davranışları olumlu yönde etkilediği gibi insanın ölümsüzlük isteğine de cevap verir. İnsan din sayesinde, ölümle yok olmayacağına ve ahirette hayatın devam edeceğine inanır.