11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Dünya ve Ahiret Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
"Biz göğü, yeri ve ikisi arasındakileri boş yere yaratmadık. Bu (yaratılanların boş yere yaratıldığı iddiası) inkâr edenlerin zannıdır. Cehennem ateşinden dolayı vay inkâr edenlerin hâline!”
(Sâd suresi, 27. ayet.)
"Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse komşularına eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse ya hayır söylesin ya da sussun."
(Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, iman, 74, 75.)
“Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar sağlayacak şeylerle denizde seyreden gemilerde, Allah’ın gökyüzünden indirip kendisiyle ölmüş toprağı dirilttiği yağmurda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve gökle yer arasındaki emre amade bulutları evirip çevirmesinde elbette düşünen bir topluluk için deliller vardır.”
(Bakara suresi, 164. ayet)
Bir gün sahabeden Akra b. Habis (r.a.), Hz. Muhammed’e (s.a.v.):
- "Ya Resulallah! Kıyamet ne zaman kopacak?” diye sordu. Hz. Muhammed (s.a.v.) onun sorusuna:
- "Sen onun için ne hazırladın?” diyerek cevap verdi. Akra b. Habis (r.a.):
- "Onun için fazla bir şey hazırlamadım. Namaz, oruç, sadaka vermek gibi ibadetlerim dışında onun için fazla bir hazırlığım yoktur. Ancak ben, Allah’ı ve Resulü’nü çok severim.” dedi.
Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.v.):
- "O hâlde sen sevdiğinle beraber olacaksın.” cevabını verdi.
(Buhârî, Edeb, 96.)
Hadisten;
I. Hz. Muhammed (s.a.v.), kıyamet gününe hazırlanmaya yönelik anlatımlarda bulunmuştur.
II. Kıyametin zamanını bilmekten daha çok o zamana hazırlanmak önemlidir.
III. Hz. Muhammed’i (s.a.v.) seven bir kimsenin ibadet etmesine gerek yoktur.
IV. Kıyamet günü evrenin düzeni bozulur.
(I) Kur’an-ı Kerim’de açıkça ifade edildiği üzere insan, akıl sahibi bir varlıktır. (II) O aynı zamanda sahip olduğu akıl sayesinde diğer varlıklardan üstün bir konumdadır. (III) Böyle bir varlığın amaçsız ve boş yere yaratılması mümkün değildir. (IV) İnsanın yaratılış amacına dair Kur’an-ı Kerim’de pek çok bilgi bulmak mümkündür. (V) Onun en önemli amacı sadece dünya hayatında kendisini mutlu edecek işlere yönelmesi, sonrasında da ahiret hayatına yönelmesidir.
Kur’an-ı Kerim, ölüm ve sonrasında yaşanacak olan hayat hakkında detaylı ve konuyu anımsatıcı bir dil kullanır. Bu sebeple kıyamet, haşir ve neşir sonrasında olacak olan amellerin tartılması, cennet ve cehennem hayatı canlı bir şekilde anlatılır, okuyan ve dinleyen üzerinde derin bir etki bırakılır. Bunun nedeni ise ahiret inancına sahip olan bireylerin yaşamlarının her alanında bu inancı etkin kılmaktır. Zira bu inanç, bireyi dünya yaşamındaki kötülüklerden ve yanlış düşüncelerden alıkoyar.
“Bunların arasından da kendilerine, ‘Allah’a kulluk edin; sizin ondan başka tanrınız yoktur. İsyan etmekten sakınmıyor musunuz?’ diyen bir elçi gönderdik. O peygamberin kavminden, Allah'ı inkâr eden, ahireti yalanlayan ve bizim dünya hayatında kendilerine bol bol nimet verdiğimiz ileri gelenler şöyle dediler: ‘O da ancak sizin gibi bir insandır. Sizin yediğiniz şeylerden yiyor, içtiğiniz şeylerden içiyor. Sizin gibi sıradan bir insana uyacak olursanız o zaman herhalde kaybedenlerden olursunuz.’”
(Mü’minûn suresi, 32-34. ayetler)
"Biz hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık... Ve onları yarattıklarımızın birçoğundan cidden üstün kıldık.” (İsrâ suresi, 70. ayet.)
Ayetten;
I. Canlılar içerisinde insan ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
II. İnsan, eşref-i mahlûk olarak yaratılmıştır.
III. Ahiret hayatında insanoğlu dünya yaşamında iken isteyerek ya da istemeyerek yaptığı her bir eyleminden sorguya çekilecek.
Son ilahi kitap olan Kur’an-ı Kerim’de hiçbir varlığın boş yere yaratılmadığına vurgu yapılmaktadır. Her varlık belli bir amaç için varlık sahasına çıkarılmıştır.