11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Dünya ve Ahiret Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İslam dinine göre ölüm asla bir yok oluş değildir. Bilakis ölüm insanlar için yeni bir hayata geçişin ilk kapısıdır. Ölüm sadece dünya hayatının sona erdiğini gösteren ve ahiret hayatına ilk adımın atıldığını ifade eden bir olgudur. Allah’a (c.c.) iman etmiş olan bir birey ölümden korkmaz, ölüm ve sonrası için hazırlık yapar. Ebedi hayatta mutlu olmak için dünya hayatını Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına göre yaşar.
“İman eden kullarıma söyle, namazı kılsınlar; alışverişin ve dostluğun olmayacağı günün gelmesinden önce, kendilerine verdiğimiz rızıktan (bizim yolumuzda) gizli ve açık harcasınlar.”
(İbrahim suresi, 31. ayet)
Abdullah b. Mes’ud Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yanına girmiş ve O’nu bir hasır örgünün üzerinde uyuya görmüştür. Hasır, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) vücudunda açık kalan yan tarafında izler bırakmıştı. Bu durum karşısında Abdullah b. Mes’ud şöyle dedi:
“Ey Allah’ın Resulü! Sana bir yaygı temin etsek de hasırın üstüne sersek, onun sertliğine karşı sizi korusa!"
Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle dedi:
“Ben kim, dünya kim. Dünya ile benim misalim, bir ağacın altında gölgelenip sonra terk edip giden yolcunun misali gibidir.”
(Tirmizi, Zühd, 44.)
(I) Dünya hayatına gelen herkes bir gün vefat edecektir. (II) Ölen bir kimse için kabirde kıyamet gününe kadar sürecek hayata berzah denir. (III) Berzah âleminde Kirâmen Kâtibin adlı iki melek ölen kişiyi sorgulayacaktır. (IV) Kıyametin kopması ile berzah hayatı son bulacak ve ahiret hayatı başlayacaktır. (V) Ahiret hayatında herkes dünyada iken yaptığı davranışlardan hesaba çekilecektir.
Ahiret duraklarının ilki ................ ve buradaki hayat yeniden dirilme zamanına kadar devam edecektir.
Sözlükte iki şey arasındaki engel, iki denizin birbirine kavuşmasını engelleyen kara parçası, geçit, boğaz anlamlarına gelir.
Dini bir terim olarak ise ölümle başlayan ve yeniden dirilmeye kadar sürecek olan kabirdeki hayattır.
Kültürümüzde bu zaman dilimine kabir âlemi de denir.
Allah (c.c.) evreni ve içindekileri yaratmış ve onlara belli bir yaşam süresi tayin etmiştir. Tüm canlılar gibi insan da ölümü bir varlıktır. Dünyaya gelen her bir insan belli bir zaman yaşar sonra vefat eder.
“Sizi boş yere yarattığımızı ve hakikaten huzurumuza getirilmeyeceğinizi mi sandınız?”
(Mü’minun suresi, 115. ayet)
"Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber, Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?” (Necip Fazıl Kısakürek, Çile, s. 151.)
"Nihayet sûra üfürülecek. Bir de bakarsın ki onlar kabirlerinden kalkıp koşarak Rablerine giderler. (İşte o zaman:) 'Eyvah, eyvah! Bizi kabrimizden kim kaldırdı? Bu, Rahmân’ın vadettiğidir. Peygamberler gerçekten doğru söylemişler!’ derler.”
(Yâsîn suresi, 51-52. ayetler.)