11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : Dünya ve Ahiret Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
"Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay hâline! O, malının, kendisini ebedî kılacağını sanır. Hayır! Andolsun ki o, Hutâme’ye atılacaktır. Hutame’nin ne olduğunu sen ne bileceksin? O, Allah’ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir.”
(Hümeze suresi, 1-7. ayetler.)
Buna göre;
I. İnsanları arkasından çekiştirmek İslam tarafından kınanmış bir davranıştır.
II. Mal ve mülke karşı aşırı tamahkâr ve hırslı olmak, ona bağlanarak hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak Kur’an-ı Kerim’in kabul etmediği bir davranış biçimidir.
III. Cehennemin bir diğer ismi de Hutâme’dir.
IV. İbadetlerini zamanında yerine getiren, günahlardan sakınan, İslam’ın istediği ahlaki esasları yerine getirenler cehennemden uzak kalırlar.
Ali: Dünya hayatında insanların yaptıkları iyi ve kötülükler ahirette mizan denilen manevi bir terazide tartılacaktır.
Ahmet: Her insan bir gün vefat edecek ve sonrasında da yeniden diriltilecektir. Yeniden dirilmeye İslam inancında haşr denir.
Salih: Dünya iman etmiş ve imanın gereği olan ibadetleri yerine getirmiş kimseler ahirette Allah (c.c.) tarafından ödüllendirilecektir.
Rahim: İnanılması gerekenlere inanmamış, inanç ilkeleri ile alay etmiş kimseler ahirette ceza göreceklerdir.
Burak: Cennet ve cehennem ebedi olarak kalınacak iki yerdir.
Alevi-Bektaşi düşüncesinde hakim olan uygulamalardan birisi de "Hak’tan geldik, Hakk’a döneceğiz.” anlayışıdır. Zira insan, Allah’tan (c.c.) gelmiştir, insanı yaratan Allah’tır (c.c.) ve sonunda yine yaratıcısına dönecektir. Ölüm, Allah’a (c.c.) dönmenin, O’na kavuşmanın ismidir aslında. Bu sebeple Alevilik- Bektaşilikte vefat etmiş olan bir kimse için "öldü” denmez, bunun yerine “Hakk'a yürüdü.” denilir. Hatta Alevilik-Bektaşilikte, vefat eden bir kimse için birtakım uygulamalar de geliştirilmiştir. Bu uygulamalara "Hakk’a uğurlama erkânı” ya da "Dârdan indirme erkanı” denir.
"Allah, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. Ölümünden sonra yeryüzünü diriltir. Siz de (mezarlarınızdan) işte böyle çıkarılacaksınız.”
(Rûm suresi, 19. ayet.)
I. Kıyamet esnasında sûr denilen boruya iki kere üflenecektir.
II. Kıyamet, İsrafil adlı meleğin sûa üflemesi ile başlayacak bir olaydır.
III. Kıyametin kesin olarak gerçekleşeceği İslam inancında ele alınan konulardan birisidir.
IV. Hz. Muhammed (s.a.v.) kıyametin ne zaman kopacağını haber vermiş, kıyamet sonrası için hazırlanılması hususunda uyarılarda bulunmuştur.
V. Kıyamet ile dünya hayatı son bulacak ve bütün canlılar vefat edecektir.
"Gökleri ve yeri yaratan ve onları yaratmaktan yorulmayan Allah’ın, ölüleri diriltmeye gücünün yeteceğini görmediler mi? Evet şüphesiz O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.”
(Ahkâf suresi, 33. ayet.)
"Artık kimin tartıları ağır gelirse işte onlar, kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Kimlerin de tartıları hafif gelirse işte onlar da kendilerini ziyana uğratanların ta kendileridir. Onlar, cehennemde ebedî kalacaklardır.” (Mü’minûn suresi, 102-103. ayetler.)
Buna göre;
I. Ahirette insanların davranışları mizanda tartılacaktır.
II. Ahirette bazı kimseler cehennemde sonsuza dek kalacaktır.
III. Ahiret hayatı iyi ile kötü olanların ayrıştığı yerdir,
Ebû Hüreyre anlatıyor: "Peygamber’e (s.a.v.), 'İnsanların cennete girmesini en çok sağlayan şey nedir?’ diye soruldu. O da, 'Takva (Allah’ın emir ve yasaklarına titizlikle uymak) ve güzel ahlaktır.’ diye A cevap verdi, (ibn-i Mâce, Zühd, 29.)
I. İnanılması gereken İslam inanç esaslarına inanmayan kimselerin ebedi olarak kalacağı yerdir.
II. İnandığı halde günah işlemekte ısrarcı olan ve günahı affedilmeyenlerin günahlarının cezası kadar kalacağı yerdir.
III. Herkesin mutlaka uğrayacağı bir yerdir.