11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 1. Ünite: Edebiyata Giriş - Yazım Kuralları İlişkisi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Çukurova Karacaoğlanların, Yaşar Kemallerin yetiştiği topraklardır.
II. Akşam annemle babam her şeyin mükemmel olması için uğraştılar.
III. Adanalı’lar çok sıcakkanlı insanlar oldukları için onları seviyorum.
IV. Öykü ve roman bize batıdan gelen türlerdendir.
V. Art arda çalan şarkıları bir daha dinlemek istedi.
(I) işte bu nokta da ayna vazifesini omuzuna alan ilk edebî tür romandır. (II) Roman, günümüzde de çok önemli bir yere sahiptir ve edebiyatımızın temel taşlarından biridir. (III) Her ne kadar Türk romanı ödüllerle taçlandırılmışsa da Kemal Karpat’ın Türk romanı ile ilgili tespitleri klişeleşmiş tespitlerin çok üzerindedir. (IV) Köy-kasaba edebiyatının ilk tohumlarının hangi toplumsal olaylarla bağlantılı olduğunu ve Cumhuriyet dönemi yazarlarının sosyal eğilimlerini bu ön sözde bulabiliyoruz. (V) Karpat’ın bu eserin ön sözünde dikkat çeken başka bir yönü de edebiyat ile siyasi hadiseler arasında kurduğu kuvvetli iletişimlerdir.
Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
Akrabalık bildiren sözcükler küçük harfle başlarken bunlar lakap veya unvan olarak kullanıldığında büyük harfle başlar.
(I) Dünyadaki hâzinelerin en zengini, en tükenmezi, en güzeli bilgi değil midir? (II) Bilgi kişiye aklını çalıştırabilme, düşünebilme, iş yapabilme yeteneğini kazandırır. (III) Bir iş yaparken önce o iş hakkında tam bir bilgiye sahip olmamız gerekmektedir. (IV) Öğrenci derse nasıl çalışacağını bilmezse, derslerinde kendine gerekli bilgileri edinebilmeyi öğrenemezse yaşam da başarı kazanamaz. (V) Şunu demek isterim ki başarı, bilgi edinmesini bilerek kazanılır.
(I) Öncelikle sizi dedenizin hikâyesinin peşine düşüren neydi? (II) Dedem 1998’de hayata veda etti. (III) Onun ölümü ben de birçok duygu yarattı, birçok şeyi fark etmemi sağladı. (IV) Onu doğru dürüst tanımadığım, uzun ve verimli hayatı boyunca ortaya koyduğu eserlerine ilgi göstermediğim için de pişmanlık duymama sebep oldu. (V) O sıralar henüz bir yazar olarak olgunlaşmamıştım, tüm bu meselelerle başa çıkmamın en kestirme yolu beynimi kullanmaktı.