12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 1. Ünite : İslam ve Bilim Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Din, Allah (c.c.) tarafından vahiy yolu ile peygamberler aracılığı ile insanlara bildirilen ilahi emir ve yasaklar bütününe denir. Dinin kaynağı Allah’tır (c.c.). Allah (c.c.) her şeyi yaratan ve her şeyi bilendir. İnsanı da Allah (c.c.) yaratmıştır. Dolayısıyla insanın anlam arayışı içerisindeki sorularına vahiy kökenli olan din en sağlam bilgileri cevap olarak verir.
İnsanların bir nesilden diğer bir nesle doğru aktardıkları sosyal, kültürel, siyasal faaliyetler ile değerler ve kavramların tamamıdır.
I. İnsan, bilim ile içinde yaşamış olduğu evreni anlamlandırmaktadır.
II. Bilim, elde ettiği verileri belli bir metot içerisinde kullanarak insanlığa hizmet edecek yeni keşifler ortaya koyar.
III. “Anlama” gayreti içinde olan insana İslam dini rehberlik eder, aklını kullanmasını tavsiye eder ve varlıklar üzerinde düşünmeye yönlendirir.
IV. Allah (c.c.) evreni yaratmış ve ona birtakım yasalar koymuştur. Bu yasalar Biyolojik ve Fiziksel yasalardır. Bilim de bu yasaları inceler ancak bilimin verileri ile Kur’an-ı Kerim’in ayetleri sık sık birbiriyle çatışır.
V. Din ile bilim arasında çelişki olduğuna dair herhangi bir işaret varsa aslında orada izah edilememiş, açığa kavuşturulamamış birtakım hususların olduğu açıktır.
“Yeryüzünde birbirine komşu kıtalar, üzüm bağları, ekinler, bir kökten ve çeşitli köklerden dallanmış hurma ağaçları vardır. Bunların hepsi bir su ile sulanır. (Böyle iken) yemişlerinde onların bir kısmını bir kısmına üstün kılarız, işte bunlarda akıllarını kullanan bir toplum için ibretler vardır.”
(Ra’d suresi, 4. ayet.)
İnsan, düşünen ve sorgulayan bir varlıktır. İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem’den (a.s.) bu yana doğa olaylarının nasıl oluştuğu, yıldızların yapısı, Dünya’nın ve diğer gezegenlerin özellikleri vb. konular insanda merak hissi uyandırmış ve bunlar üzerinde düşünmeye sevk etmiştir. Bu merak ve sorgulama sonucunda insanoğlu pek çok keşiflerde bulunmuştur. Bu keşifler de bilimin doğmasına zemin hazırlamıştır.
Verilenler dikkate alındığında;
I. İnsan düşünen, araştıran ve sorgulayan bir varlıktır.
II. İnsandaki merak ve araştırma hissi pek çok keşiflerin ve keşifler de bilimin doğmasına zemin hazırlamıştır.
III. İnsan araştırma ile ahiret hayatının aşamaları hakkında da pek çok bilgiye ulaşmıştır.
İslam, bilgiye, bilginin peşinde koşana, onu öğrenene büyük önem vermiştir, ilme teşvik etmiş, bu alanda uzmanlaşan bilginleri övmüştür. Aynı zamanda bilginlerin, diğer insanlardan farklı olduğunu ifade etmiş, ilim sahiplerine ayrı bir önem vermiştir.