7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünite : Melek ve Ahiret İnancı Ünite Tekrar Testi
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Yedi yaşındaydım. Evimizin bahçesinde oynarken dedem beni yanına çağırdı ve elime bir tabak pirinç verdi. Bu tabağı ihtiyaç sahibi komşumuza götürmemi istedi. Meraklı gözlerle ona baktığımı görünce bana şu ayeti okudu.-----
Zülkarneyn ordusuyla bir gece yolda giderken emir verdi ve dedi ki: “Ayağınıza takılan şeyleri toplayın.” Ordu içinde bulunan askerler bu emri duyunca içlerinden bir grup, “Zaten çok yürüdük ve çok yorulduk. Bir de gece vakti ayağımıza takılan şeyleri toplayarak boşuna mı zorluk yaşayalım? Hiçbir şey toplamayacağız.” dedi ve bir şey toplamadı. İkinci grup ise kendi aralarında konuşarak dedi ki: “Madem ki komutanımız bize emretti, az da olsa toplayalım, onun emrine muhalefet etmeyelim. Çünkü ordunun komutanı odur ve itaat lazımdır.” Az da olsa bir şey topladılar. Üçüncü bir grup ise bu emri işitince “Komutanımız bir şeyi emrediyorsa boşuna söylemez. Bildiği muhakkak bir hikmet vardır.” dedi ve ne varsa topladı. Sabah olmuştu, bir de baktılar ki meğer bir altın madeninden geçmişler ve ayaklarına takılan şeyler altındı. Bunu fark edince hiç toplamayan birinci grup “Ah neden almadık? Neden dinlemedik komutanımızı? Keşke sözünü dinleyerek alsaydık! Hiç olmazsa bir tane alsaydık.” dediler ve pişman oldular. Az toplayan ikinci grup ise “Ah ki ah! Keşke biraz daha fazla alsaydık da ceplerimizi, abalarımızı ağzına doldursaydık.” diye kendilerine sitem ettiler. Çok toplayan üçüncü grup ise “Keşke üzerimizde olan gereksiz, lüzumsuz eşyaları atsaydık da daha fazla alsaydık. Daha fazla doldursaydık.” diyerek fazla almalarına rağmen üzüldü.
• Her canlıya Allah tarafından verilen süredir.
• Hiçbir canlının bu dünyada kalıcı olmadığının
kanıtıdır.
Yedinci sınıf öğrencisi Arzu, annesine cenneti sorduğunda annesi Yeşim Hanım onu karşısına almış, cennette biz insanlar için sayısız güzellikte nimet olduğunu söylemiş ve ona Kur’an-ı Kerim’den konu ile ilgili bir ayet okumuştur.
Murat, bir dizide ölen karakterin cenaze törenini izlemiştir. Defnedilen karakterin bir süre başında dua edilip ağlandıktan sonra mezar başından ayrıldıklarını görmüştür. Murat bu sahne üzerine babasının yanına gidip öldükten sonra mezarda ne olduğunu sormuştur. Babası cevap olarak kıyamet günü gelinceye kadar ölenlerin berzah âleminde (kabir hayatında) bekleyeceklerini söylemiştir.
1 İsrafil’in sura üflemesiyle canlı hayatının sona ermesi: Kıyamet
2 Hesap için diriltilen insanların toplandığı yer: Mahşer
3 Kıyamet koptuktan sonra insanların diriltilmesi: Ba’s
4 İnsanların sevap ve günahlarının tartılacağı terazi: Mizan
“Hiçbir millet, ecelinin önüne geçemez ve onu geciktiremez.” (Hicr suresi, 5. ayet.)
ÖMER
Allah’ın emriyle İsrafil’in sura üfleyip canlıların hayatının sona ermesine “kıyamet” denir.
ELİF
insanların mezarlarından kalkıp dünyada iken yaptıklarının hesabını vermek için toplandığı yere “mahşer” denir.
BEYZA
Kıyamet koptuktan sonra ikinci kez sura üflendiğinde insanların diriltilmesine “bas” denir.
Ömer, Elif ve Beyza işledikleri üniteyi tekrar etmek amacıyla çalışırken bazı kavramların tanımlarını yapmışlardır.
Mahşerde insanların günah ve sevaplarının, iyilik ve kötülüklerinin tartılacağı manevi teraziye “mizan” denir. “Biz kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş hardal tanesi kadar olsa onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (herkese) yeteriz.” (Enbiyâ suresi, 47. ayet.)
HALİL : Mizanda bazı ameller ağır gelir. Bu ameller arasında güzel ahlak da vardır.