7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünite : Melek ve Ahiret İnancı Ünite Tekrar Testi
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Allah yeryüzündeki hiçbir şeyi boşa yaratmamıştır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur: “Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üstüne yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler. Rabb’imiz sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tenzih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!” derler.
Melekler, cinler ve insanlardan farklı olarak seçme kabiliyetiyle yaratılmamışlardır. İrade gücüne sahip olmadıkları için Allah’tan gelen tüm emirleri sorgulamadan yerine getirirler. Bu sebepten evrenin işleyişi konusunda çok önemli bir yere sahiplerdir. Ayrıca insanların hayatlarına doğrudan etki yaparlar. Onları iyiye ve güzele yönlendirmeyi amaçlarlar.
• “İşte bunlar ahireti verip dünya hayatını satın alan kimselerdir, bundan dolayı azapları hafifletilmez ve kendilerine
yardım edilmez.”
(Bakara suresi, 86. ayet.)
• “İnkâr edenleri ise dünyada ve ahirette şiddetli bir azaba çarptıracağım. Onların hiç yardımcıları yoktur.”
(Âl-i İmrân suresi, 56. ayet.)
“De ki: İnsanların Rabb’ine, melikine ve ilahına sığınırım, insanlara kötü şeyler fısıldayan, onların gönüllerine şüphe ve tereddüt sokan sinsi vesvesecinin şerrinden, cinlerin ve insanların kötülüklerinden Allah’a sığınırım.” (Nâs suresi)
• Peygamber Efendimiz görünen ve görünmeyen
kötülüklerden korunmak için Nâs suresini okumuştur.
• Nâs kelimesi “insanlar” anlamına gelir ve sure,
adını bu kelimeden alır.
• Nâs suresi, Felak suresi ile birlikte korku durumunda ve Allah’a her sığınma ihtiyacı hissedildiğinde okunur. Bu surelere “Muavvizeteyn” denir.
İnsanlar içindeki sese çoğu zaman kulak verir ve ondan etkilenir. İnsanın içinde onu iyiliğe ve kötülüğe sevk eden iki ses bulunur. İyilik ve doğruluğa çağıran ses meleğe, kötülüğe çağıran ses ise şeytana aittir. Bireye düşen, iyiye yönelip onu dinlemektir.
Hayri, haberleri izlediğinde yeryüzünde adaletin asla tam anlamıyla sağlanamadığını; insanların adaleti yanıltıp hak ettikleri cezadan kurtulduklarını ya da işlediği kötülüklerin karşılığını görmediklerini fark etmiştir. Bu durum Hayri’yi üzse de gerçek adaletin ahirette sağlandığını bilmek ona teselli vermiştir.
Nâs suresinde, cin ve insanın şerrinden Allah’a sığınmamızı isteyen buyruk; belirsiz bir kaynaktan veya içimizden gelen arzu, duygu ve düşünceler karşısında uyanık olmayı, bunları akıl/vicdan ve dinî değerler süzgecinden geçirmeyi de içermektedir.
Sura ikinci kez üflenmesiyle birlikte bütün insanlar yeniden dirilecek ve o geniş alanda toplanacaklar. Dünyada kötü amel işleyen dehşetle sağa sola bakacak ancak tövbe kapısı onlar için çoktan kapanmış olacak. Artık onlara dünyada yapıp ettiklerinin karşılığından başka bir şey yoktur.