11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 10. Ünite: Mülakat - Anlatım Bozuklukları Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Kazanım Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Arkadaşımın kardeşi çalışkan ve yaramaz olmayan bir öğrencidir.
Sanatçılar bu eserlerde hem siyasi hem de edebî görüşlerini ortaya koymuş, etkileme çabası gütmüşlerdir.
Yaşadığı olumsuzlukların tümü onun yaşama küsmesini sağladı.
(I) Oğuz Türklerinin kendi lehçelerini oluşturmasıyla ortaya çıkan eski Oğuz Türkçesi yazı dili olarak gelişmiş bir yapıya sahiptir. (II) Bu Türkçeye Batı Türkçesi veya Eski Anadolu Türkçesi denmektedir. (III) Bu Türkçe; Selçuklu dönemi, Beylikler dönemi ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi gibi gruplara ayrılır. (IV) Beylikler döneminde Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçeyi resmî dil hâline getirdiği ve diğer dillerin konuşulmasını yasakladığı görülür. (V) Osmanlı Türkçesine geçiş döneminde ise Mevlana’nın, Yunus Emre’nin dinî-didaktik yapıtları öne çıkmaktadır.
Bu dönemde yeniliklere ya başlanmamış ya da yarım kalmıştır.
(I) Kültür, en geniş sınırlarına sosyolojik çerçevede ulaşır. (II) Bu anlamda kültür, bir toplumda öğrenilenlerle yapılanların bir toplamı sayılabilir. (III) İnsanlar çeşitli gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını karşılamak için kültürü yaratmışlardır. (IV) Örneğin hukuk, toplumsal düzeni sağlamak için kullanılmıştır. (V) Yani kültür; toplumun binlerce yılda biriktirdiklerini sakladığı bir bellektir.
Sıralı, bağlı ya da birleşik cümlelerde yargı barındıran yükleme ya da fiilimsiye “neyi, kimi ve ne” sorularını sorduğumuzda orada cevap veren bir öge yoksa cümlede nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır.
Ağabeyinin yurt dışından döndüğünü duyunca sevinçten eteği ayağına dolaşmıştı.