11. Sınıf Geometri 2. Ünite : Çember ve Daire Ünite Tekrar Testi
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir geometrik çizim için aşağıdaki bilgiler verilmiştir.
• [AB] çaplı yarım çember çiziniz.
• AB yayı üzerinde bir D noktası belirleyiniz.
• [DC] // [AB] olacak şekilde [DC] çaplı yarım çemberi
çiziniz.
• DC yayı E noktasında [AB]'ye teğettir.
• |DC| = 2 cm'dir.
Aşağıdaki şekilde bir duvar saati gösterilmektedir. Polimat Yayıncılık, reklam ajansına bir saat tasarımı yaptıracaktır. Ajans, şekilde iki çizgi arasındaki bölgeyi reklam bilgilerini girmek için maviye boyamıştır.
Aşağıda çapı 20 metre olan dairesel dönme dolap modellenmiştir. Dönme dolabın zemine en yakın uzaklığı 3 metredir. Dönme dolap bir turu 2 dakikada tamamlamaktadır.
Aşağıda K, L, M, N, P kişilerinin yaşadığı yerlerin birim 7. kareli kâğıt üzerinde haritası modellenmiştir. A noktasında en fazla 10 km'ye kadar yayın yapabilen bir radyo istasyonu bulunmaktadır.
Şekil 1 'de en fazla 150 kg ağırlık ölçebilen bir ev baskülü verilmiştir. Ayşe Hanım, tartılmak için Şekil 1 'deki boş tartıya çıktığında ibrenin Şekil 2'deki gibi 80 kg'ı gösterdiğini görmüştür.
O merkezli 117 metre yarıçaplı çember üzerindeki K noktasında bulunan Hüseyin ile 120 metre yarıçaplı çember üzerindeki L noktasında bulunan Ahmet yalnız bir tur koşarak yarışacaklardır. Hüseyin bitiş çizgisi üzerinden yarışa başlarken Ahmet kulvar farkından dolayı biraz önde (L noktasında) yarışa başlayacaktır.
Yarıçapı 10 cm olan çemberin içine altı eş dikdörtgen köşeleri çember üzerinde olacak şekilde yerleştirilmiştir.
Yarıçapı r olan dairenin çevresi 2πr biçiminde hesaplanır. Aşağıda bir dairenin çevresini 8π cm olarak ölçebilen bir çembersel cetvel verilmiştir.
Aralarındaki uzaklık 10 birim olan 6 birim ve 8 birim boyundaki direkler A ve B noktalarında bulunan menteşe sayesinde sağa-sola zemine değecek kadar hareket edebilmektedirler. Bu hareket esnasında K ile L noktasının oluşturduğu yaylar M noktasında kesişmektedir. K ucunun sağa dönerken yere değdiği nokta K' ve L ucunun sola dönerken yere değdiği nokta L' dür.