11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 11. Ünite: Röportaj - Noktalama İşaretleri Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil Kazanım Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Düzeltme işareti; yazılışları bir, anlamları ve söylenişleri farklı olan kelimeleri ayırt etmek için okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine konur. Ayrıca nispet ekinin belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır.
Topluluğun en güçlü şairi olarak kabul edilen sanatçı ( ) Fransız edebiyatını örnek almıştır. Aşk ( ) ölüm ( ) çocukluk yılları ( ) yaşama sevinci gibi konulara şiirlerinde yer veren sanatçı “ev ( ) aile” konularına ağırlık verdiği için edebiyatımızda “Aile Şairi” olarak bilinir.
Dünyayı başının üstünde taşıyan o heybetli adam, sizi çoktan tanıdığınız bir dost eliyle karşılıyor.
Doğuşuyla beraberinde getirdiği tipi onun en büyük avantajıydı. Gülünce kaybolan gözleri ( ) kalemle çizilmiş gibi incecik kaşları ( ) yüz çizgilerinin kaşlarından daha kalın olmasından doğan ironi ( ) sevimli vücut yapısı ve dışa doğru bükülmüş izlenimi veren bacakları ( )
Sanatçının dergilerde yayımlanan yazıları bir araya toplanmış (I) Bu toplamanın iki ayrı özelliği var (II) Birincisi Nurullah Ataç’ın edebiyatın güncelliğini korumaktaki tavrı (III) İkincisi de yıllar sonra Ataç’ın bu yazılardan çıkarılabilecek edebiyata ilişkin kuramları (IV) Neden derseniz kimi konular öylesine çok işlenmiş ki (V) bunları bugün yeniden tartışma gündemine getirmenin bir anlamı yok.
Sanat (I) sadece bir el becerisi ve teknik bir hüner olsaydı onu bilardo (II) kriket ya da profesyonel satranç oyunuyla karşılaştırabilecektik (III) fakat biz (IV) gerçekte sanata daha büyük bir önem atfediyoruz (V)
Bir yazar olarak gücüm yettiği ölçüde yazdım: öyküler, romanlar, köşe yazıları, denemeler ( )
I. Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başına ve sonuna konur.
II. Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.
III. Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır.
IV. Karşılıklı konuşmalarda konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra konur.
V. Bir sözcüğün kendisinden sonra gelen sözcüklerle anlam ve yapı bakımından bağlantısı olmadığını göstermek ve anlam karışıklığını önlemek için kullanılır.