12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - Genel Tekrar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
• Dinimizde namaz kılmak için su ile abdest almak mecburiyeti vardır. Ancak su bulunamadığı veya su çok soğuk olup hastalanma ihtimali olduğu hallerde, toprakla teyemmüm yapılır. Toprak, su yerine geçer.
• Dinimiz yolculara; yorgunluk, zaman darlığı gibi hikmetlere binaen dört rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılma ruhsatını vermiştir.
Tövbe eden kimse, bir yandan söz ve davranışlarıyla pişmanlığını gösterir, diğer yandan da tekrar hata yapmama konusunda içtenlikle karar vermiş olur. Bu konuda Kur’an'da Al-i İmran suresi, 135. ayette "Onlar, çirkin bir iş yaptıklarında veya kendi nefislerine zulmettiklerinde, peşinden hemen Allah’ı anar, günahlarının affedilmesini dilerler. Zaten günahları Allah’tan başka kim affedebilir ki? Bir de onlar, bile bile işledikleri günahlarda ısrar etmez, o günahları sürdürmezler.” buyrulmuştur.
“Allah’ın Resûlüne karşı gelerek (sefere çıkmayıp) geri bırakılanlar, oturup kalmalarına sevindiler. Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad etmek hoşlarına gitmedi ve “Bu sıcakta sefere çıkmayın” dediler. De ki: “Cehennemin ateşi daha sıcaktır.” Keşke anlasalardı.” (Tevbe, 9:81)
Ey iman edenler! Bilmeden binlerine zarar verip de sonra yaptığınıza pişman olmamanız için, yoldan çıkmışın biri size bir haber getirdiğinde doğruluğunu araştırın. (Hucurat, 49:6)
Bu ayetle ilgili;
I. güvenilmez kimselerin getirdikleri haberlerin, doğruluğunu araştırmadan kabul etmenin uygun olmadığı,
II. bütün Müslümanlar kardeş olduğu, kardeşlerin arasına ayrılık girerse, aralarının düzeltilmesi gerektiği,
III. insanlarla kötü lakaplar takmanın yasaklandığı
“Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkar ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur.” (Nisa, 4:136)
Bir esnaf, sattığı şeyin güzel taraflarını gösterip kusurlarını gizleyerek eksik ölçer veya kalitesiz eşyayı kaliteli diye satarsa alıcıyı aldatmış ve kandırmış olur. Bu da haksız kazanç olur ve kul hakkına girer. Yüce Allah bu konuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’de “İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan (ölçen) hilekârlara yazıklar olsun.” buyurarak insanları bu tür davranışlardan kaçınmaları için uyarmıştır.
• “Musa, tayin ettiğimiz vakitte bizimle buluşmaya gelip de Rabb’i onunla konuşunca... “ (A'raf, 7:143)
• “De ki: “Rabbimin sözleri için deniz mürekkep olsa, Rabbimin sözleri tükenmeden önce deniz: tükenir” (Kehf, 18:109)
• Kur’an’ı Kerim’de “Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, seslenip izin alarak, ev halkına selam vermeden girmeyiniz... Eğer evde kimseyi bulamazsanız, yine de size izin verilmedikçe içeri girmeyiniz. Size “dönün!” denirse, dönün...” (Nur, 24:27-28) buyrulur.
• Hadis-i şerif et Başkasının yazılı metinlerine, mektuplarına, hatıra defterlerine bakılamaz. “Kardeşinin yazılı metnine, onun izni olmadan bakan, ateşe (cehenneme) bakmış gibidir.”(Ebû Dâvud, Dua) buyrulmuştur.
• Anayasamızda ise, hâkim kararı ve yetkili mercinin yazılı izni bulunmadıkça 21. maddeye göre: “ Kimsenin konutuna dokunulamaz... kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz...”