8. Sınıf Türkçe 13. Ünite : Cümle Türleri - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
(I) insanlar tanırız; sevdiğimiz, hoşlandığımız, kaçtığımız, ayrık otu muamelesi ettiğimiz. (II) İnsanlar tanırız, bir ihtiyaçtırlar; kelimelerinden tutun da kelimelerini vurguladıkları ses tonlarına kadar ferahlatıcı bir esinti gibidirler. (lll) Onlarla konuşunca bir şelalenin tertemiz sularında arınmış gibi oluruz sanki. (IV) Yine insanlar vardır, onlar tek bir söz söylemeseler bile tek bir bakışlarıyla mıhlanır kalırsınız olduğunuz yerde bin azar işitmişçesine.
Bazı sıralı cümlelerin öğeleri ortak olabilir. Öge ortaklığı olan cümlelerde farklı yüklemlerin özne, nesne, tümleç gibi ortak öğeleri vardır. Örneğin, "Çağla eve geldi, elini yıkayıp sofraya oturdu." cümlesinde "Çağla" hem birinci hem de ikinci cümlenin öznesi durumundadır.
I. Hâk gelir, batıl gider.
II. Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin.
III. Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır.
IV. Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.
I. Mürefte, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı küçük bir deniz kasabasıydı. Balkan Savaşı sırasında Bulgarların eline geçmişti. Onlar, burayı yakıp yıkmışlardı ama buna rağmen güzelliği yerindeydi. Bu yörede tuğla ocakları, ipekçilik ve bağcılık meşhurdu.
II. Mürefte, Çanakkale Savaşı sırasında çok önemli bir görev üstlendi: Yaralılara bakmak! Bunda Mürefteli kadınların da katkısı yok değildi. Çanakkale’de yaralanan subay ve erlerimiz burada kurulan hastane ve bakımevlerine getirilerek tedavi ediliyordu.
III. Mürefte’nin tek okulu olan yer de hastaneye dönüştürülmüştü bu sırada. Okul sıralarının üzerine yataklar seriliyor, hastalar burada tedavi oluyordu. Her Mürefteli kadın, gönüllü hasta bakıcı ya da hemşireydi. Mürefteli kadınların canla başla çalışmaları gerçekten görülmeye değerdi.
Çocukluk çağında okuduğumuz bir kitabı yetişkinlik döneminde okuduğumuzda ondan alacağımız tat, ilk okuduğumuzdan farklı olur.
Bir cümlede bağlaç olması, o cümleyi “bağlaçlı cümle” yapmaz. Bağlaçlı cümlelerin birden fazla yüklemi vardır ve bu yüklemler bağlaçla bağlanır. Yüklemleri bağlamayan cümlelerde bağlaç olsa bile o cümle, cümlenin yapısına göre incelendiğinde bağlaçlı cümle kabul edilmez.