8. Sınıf Türkçe 14. Ünite : Anlatım Bozukluğu - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Burada bulunan herkes, Ahmet’in suçsuz olduğunu biliyor fakat onun ceza almasına ses çıkarmıyor.
(I) “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz.” diyenlerden olalım; bu düşünceyle yaklaşanlara kucak açalım. (II) Unutmayalım ki sevgi tüm kapıları açar. (III) Öfkenin sizden alacağı çok şey varken sevgi size ve çevrenize huzur verir. (IV) Herkes bunu bilir ama gereği gibi yaşamaz.
(I) Yazar son romanında kişisel resim çalışmalarına ara veren bir ressamın hayatını resim üzerinden sorgulamasını işlemiş. (II) Ressamın çizdiği resimler, ressama gerçekleşmesini istediği hayalleri yaşamasına fırsat vermişler. (III) Bir bakıma yazar, hayatın sıkıntılarının sıkıcılığından kaçmanın bir yolunu bulmuştur. (IV) Hayalleriyle yaşadıkları arasındaki uçurumu bu yolla kapamaya çalışmıştır.
Eklerin yanlış kullanılması; cümle içerisinde tamlayan, iyelik, hâl, çoğul, ki vb. eklerin eksik, fazla ya da yanlış yerde kullanılması sonucu oluşan anlatım bozukluğudur.
I. Bu inşaattaki çalışan işçiler eylem yaptılar.
II. Yemek yapmasını annesinden öğrenmişti.
III. 2005’li yıllarda sınavlar bu kadar yaygınlaşmamıştı.
IV. Herkesin, her bildiğini söylemesi doğru değildir.
I. Çocuğun ayakkabısı yoktu, yerde baygın bir şekilde yatıyordu.
II. İki lafı bir araya getirip de yapıcı bir şekilde konuşmasını bilmiyordu.
III. Duygusal ve kişilik sorunları yaşadığı için hastaneye gitti.
IV. Bahar gelince erik ve kiraz ağaçları çiçek açarlar.
(I) Evin babası çocuklarına bakmak zorundaydı ve gurbete gidecekti. (II) Ayrılık vakti geldiğinde baba, oğluyla karısına sarıldı, (lll) Çocuk, babasının gideceğini anladığı için babasını bırakmak istemiyor, sıkı sıkı sarılıyordu. (IV) Çocuğun arkamızdan seslenişi ve bakması gözümün önünden gitmiyordu.
Uzun zamandır yurt dışındaki dayımı ne gördük, ne haber aldık.
Fiilimsili ve çok yüklemli cümlelerde aynı özneyi alan yüklemlerin her ikisi de etken veya her ikisi de edilgen olmalıdır. Aksi durumda çatı uyumsuzluğundan kaynaklanan anlatım bozukluğu oluşur.