5. Sınıf: Fen Bilimleri - 2. Ünite: Canlılar Dünyası - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Tedavi edilmediğinde ömür boyu kalıcı olabilen ve her iki kişiden birinde bulunabilen Helikobakter pilori (Hp) bakterisi mide rahatsızlıklarının sebebi olabilir. Bu bakterinin midedeki asit ortamına dirençli bir tür olduğunu ve gastrit, ülser, mide kanseri gibi rahatsızlıklarda rol oynayabileceği biliniyor. Bakterinin sebep olduğu enfeksiyonun hangi yolla bulaştığının tam anlaşılamadığı ancak dışkıdan-ağıza, mide içeriğinden-ağıza, ağızdan-ağıza bulaşabileceği düşünülüyor. Ayrıca toplu yaşam alanlarında daha sık bulunanlarda bu bakterinin daha sık görüldüğü gözlendi. Bu bakteri et üzerinde 4 °C’de 7 gün, -18 °C’de 3 gün yaşayabiliyor. Sebze meyvelerde 3 ile 5 gün arasında yaşıyor. Ürünlerin vakumlanmış olması ise bu süreci etkilemiyor. Helikobakter pilorinin gelişebildiği ideal sıcaklık 30- 37 °C olup, 42 °C’de gelişimi değişkenlik gösteriyor.
Yukarıda bir mikroskobik canlı olan Helikobakter pilori (Hp) ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
İLK MİKROSKOBİK ASTRONOT 2019 Nisan ayında Ay’a iniş yapacağı sırada arızalanarak yüzeye çakılan İsrail’e ait insansız uzay aracındaki su ayılarının hayatta kaldıkları tahmin ediliyor. Araştırma ekibinden yapılan açıklamada uzay aracının içindeki su ayılarının yaşama ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirten uzmanlar su ayılarının mikroskobik, çok hücreli ve dünyadaki en dayanıklı canlılardan biri olduğunun altını çiziyor. Su ayıları diğer canlı türlerinin aksine uzun süre susuz yaşayabiliyor. Kurudukları zaman metabolizmalarını yavaşlatan su ayıları, bu sayede seneler sonra bile su ile temas ettiklerinde yaşamlarına devam edebiliyor. Boyları bir milimetreyi bile bulmayan su ayıları 150 °C’den -272 °C’ye kadar sıcaklıkta hayatta kalmayı başarabiliyor. Araştırmacılar bir şekilde Dünya’ya geri getirilecek su ayılarının yaşama döndürülmesi hâlinde Ay’da olmanın canlılar üzerindeki etkileri olabileceğini belirtiyor. |
Yukarıda mikroskobik bir canlı olan su ayısının Ay ortamında hayatta kalabileceğine dair bazı bilgiler verilmiştir.
Bir grup araştırmacının fareler üzerinde yaptığı deney sonuçları, 20-30 farklı bakteri türünün fareleri obeziteden koruduğunu gösteriyor. Bağırsaklarında yeterli sayıda bakteri bulunmayan fareler sağlıklı bir diyetle beslenseler bile obezleşirken, aynı sınıfa ait bakterilerden bağırsaklarında yeteri kadar farelerde ise aşırı kilo artışı gözlemlenmiyor. Deneyler, bu bakterilerin temel işlevinin bağırsakta yağ emilimini engelleyen bazı moleküller üretmek olduğunu gösteriyor.
Buna göre sadece yukarıda verilen bilimsel haberden yola çıkarak;
I. Mikroskobik canlılar her ortamda yaşayabilir.
II. Bakterilerin yararlı türleri de bulunur.
III. Sağlıklı beslenme fareleri obeziteden korur,
Nurten Hanım COVID-19 (koronavirüs) hastalığı nedeniyle dışarı çıkmamak için evde ekmek yapmaya karar vermiştir. İlk kez hamur mayalayıp ekmek yapacak olan Nurten Hanım’ın ilk iki denemesi başarısız olmuş. Üçüncü denemesinde fırında pişirilebilir ekmek hamurunu mayalamayı başarabilmiştir.
Aşağıda Nurten Hanım’ın ekmek hamuru mayalama denemeleri sırasında kullandığı malzemeler ve ortam koşullarını gösteren bir tablo verilmiştir.
Mimar olan Derya Hanım iş yerinden gelen telefon ile apar topar hazırlanarak bir haftalığına iş seyahatine çıkmak zorunda kalmıştır. Evden çok acele ile çıktığı için masada açıkta bıraktığı elma, süt ve dilimlenmemiş ekmeği kaldırmayı unutmuştur.
Derya Hanım iş seyahatinden döndüğünde masada unutup kaldıramadığı elma ve ekmeğin küflendiğini, sütün ise ekşiyip bozulduğunu fark etmiştir.
Derya Hanım, buzdolabında bulunan elmanın ve sütün ise bozulmadığını fark etmiştir.
Bitkilere karşı ilgili ve araştırmacı özelliği olan Kerem, ıhlamur bitkisi ve eğrelti otunu merak edip araştırmaya başlamıştır. Araştırmaları sonunda 2 ayrı dosya hazırlamıştır.
Kerem’in hazırladığı sunum dosyası aşağıdaki gibidir:
Kerem dosyasında ıhlamur ve eğrelti otu bitkileri için 3 özellik yazmıştır. Kerem yazdığı özellikleri X, Y ve Z ile K, L ve M harfleri ile sembolize etmiştir.
Bir gram insan dışkısında 90 milyar bakteri bulunduğu düşünüldüğünde insanlarda en çok bakteri barındıran yapı bağırsaklardır. Bağırsaklardaki yararlı bakteri miktarı ne kadar fazla ise, kişinin sağlık problemleri o kadar az olur.
Bu mikroskobik canlılar kişiyi obeziteden kansere hatta depresyona karşı korumaktadır. Bağırsaklarımıza bu bakteriler yediğimiz besinlerle girmektedir. Özellikle mayalanmış besinleri fazla tükettiğimizde bağırsağımızdaki yararlı bakteri nüfusu artmaktadır.