7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite : Hac ve Kurban Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Oğlu İsmail’in susuzluktan ölmesinden endişe eden Hz. Hacer su aramak için Safa ile Merve tepeleri arasında panikle gidip gelmeye başlamıştır. O sırada oğlu İsmail’i bıraktığı yerden gelen sesi işitmiş ve oraya vardığında Cebrail’in (a.s.) kazdığı topraktan suyun fışkırdığını görmüştür. Bir yandan Allah’a şükredip su kaplarını doldururken diğer yandan suyun boşa gitmemesi için topraktan set yapmaya çalışmıştır.
Hz. İbrahim (a.s.), Allah’ın emri üzerine Kâbe’yi inşa etmek için oğlu Hz. İsmail (a.s.) ile birlikte Mekke’ye geldi. Taşıdıkları taşlardan bir duvar ördüler. Duvarların inşası tamamlandıktan sonra tavafa başlamak için köşeye bir taş koymaya karar verdiler. Bu sırada Cebrail (a.s.) cennetten bir taş getirdi ve bu taşın o köşeye konmasını söyledi.
Fatih gece yatmadan önce günlüğüne şunları yazdı: “Mikat sınırı adı verilen yerde kıyafetlerimi çıkardım ve iki parçadan oluşan beyaz ve dikişsiz kıyafeti giydim. Onu giyerken bir yandan da babamın öğretmiş olduğu telbiye duasını okuyordum. Bu giysinin amacı Allah’ın önünde tüm Müslümanların eşit olduğu bilincini bir an bile kaybetmemekmiş.”
İslam dininde her ibadetin ayrı bir anlamı ve amacı vardır. Allah kullarından hiçbirine zor ve gereksiz yükler yüklemez. Hac ibadetinin de bir Müslüman’a farz olması için, o kişinin ve bulunduğu ortamın uygun şartları taşıması gerekir. Allah, insanların bu ibadeti yerine getirirken kolay yolu tercih etmelerini ve kendilerine eziyet vermemelerini istemiştir.
Mekke’den yola çıkıp bir süre yürüdük ve ufak bir tepenin üstünde öğle vaktinden, bayramın ilk günü güneş doğana kadar bekledik. Bu süre içinde Allah’tan; işlemiş olduğum günahlar için bağışlanma diledim ve bol bol dua ettim.
“Hiç şüphe yok ki Safa ile Merve Allah’ın nişanlarındandır. Her kim Beytullah’ı ziyaret eder veya umre yaparsa onları tavaf etmesinde bir günah yoktur. Her kim gönüllü olarak bir iyilik yaparsa şüphesiz Allah onu bilir, karşılığını verir.” (Bakara suresi, 158. ayet.)
I. Mikat sınırında ihrama girmek
II. Müzdelife’de vakfe yapmak
III. Kâbe’yi tavaf etmek
Hacı adayları mikat sınırında ihrama girerler. (I) Mekke’ye giren Müslümanlar Safa ile Merve tepeleri arasında dört gidiş, üç geliş olmak üzere yedi defa yürürler. (II) Ardından Kâbe’nin etrafında yedi kez dönerler. (III) Mekke’nin Arafat denilen bölgesine gidip burada bir süre beklerler. (IV) Son olarak tıraş olup ihramdan çıkarlar.