7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite : Hac ve Kurban Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İsmail, babasına isminin anlamını ve nereden geldiğini sordu. Babası, “İsmail’in anlamı Allah’a itaat eden demektir. Hz. İsmail (a.s.) babası vefat edince Kabe’ye hizmet etmeye devam etti. Kâbe’nin çevresindeki halka peygamberlik yapmakla görevlendirildi. Bunu yaparken de üstün bir sabır sergiledi. Vaadine sadık, namaz ve zekâtı emreden ve Rabb’inin rızasını kazanan bir peygamberdi. Bu yüzden senin ismini koyarken İsmail Peygamber’den esinlendik.” dedi.
Adak kurbanı Yeni doğan çocuklar için şükür maksadı ile kesilen kurbandır.
Akika kurbanı Bir dileğin gerçekleşmesi durumunda Allah’ın rızasını kazanmak için kesilen kurbandır
Şükür kurbanı Herhangi bir zamanda malın, sağlığın ve ömrün şükrünü eda etmek maksadı ile kesilen kurbandır.
Allah Allah, Kurbanlarınız kabul, muratlarınız hasıl ola. Her ne niyetle kesmiş iseniz Hak-Muhammed-Ali niyetlerinizi ulu dergâhta kabul eyleye. Hayırlı evlatlar, hayırlı kısmetler, hayırlı kazançlar nasip eyleye. Evladınızı, ayalinizi, eşinizi, dostunuzu görünür görünmez, bilinir bilinmez kazalardan, belalardan, afetlerden saklayıp kazalara kalkan, belalara bekçi ola. Her tüyü başına bir sevap yazıla...
Hz. Âdem’in (a.s.) iki oğlu Habil ile Kabil, Allah’ın emri üzerine ona kurban verdiler. Hayvancılık ile uğraşan Habil, besili ve güzel bir koçu Allah’a sundu. Tarımla uğraşan Kabil ise çürük ve kötü meyveleri toplayıp bir dağın tepesine bıraktı. Allah, Habil’in kurbanını kabul etti. Kabilinkini ise kabul etmedi.
• “Allah sizi, kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden
ötürü sorumlu tutmaz fakat kalplerinizin yöneldiği
yeminden dolayı sorumlu tutar...”
(Maide suresi, 89. ayet.)
• “Ameller niyetlere göre değerlendirilir.”
(Hadis-i şerif)
Hz. İsmail (a.s.) Kur’an-ı Kerim’de anlatılan birçok yönüyle insanlar tarafından tanınmıştır. Ona Allah’ın kurbanı anlamında “Zebihatullah” denmiş ve bu yönüyle kurban ibadeti hakkında bilgi verilmiştir. Babası Hz. İbrahim (a.s.) ile birlikte Kâbe’yi inşa etmişler ve böylelikle hac ibadetinin de temeli atılmıştır.