5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 2. Ünite: Kültür ve Miras - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Frigler Sakarya Irmağı çevresinde kurulmuşlardır. Başkenti Gordion şehridir. En ünlü kralları efsanelere konu olmuş Midas’tır. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Frigler tarım ve hayvancılığı koruyan sert kanunlar yapmışlardır. Kasıtlı olarak Sabanını kırana veya öküzünü öldürene ölüm cezası verilmiştir. Friglerin çok tanrılı bir dini inanış biçimleri vardır. Kibele Friglerin en önemli toprak ve bereket tanrıçası olarak bilinir. Tapates adı verilen halı ve kilimleri dokumuşlardır. Kralları ve soylu kişileri için tepe görünümlü Tümülüs adı verilen anıt mezarlar inşa etmişlerdir. Frigler maden işlemeciliğinde de dönemin oldukça ilerisinde işler yapmışlardır. Mimari süslemelerinde ilk kez mozaik uygulamasını Frigler kullanmışlardır.
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Kırşehir, Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. 7 Haziran Perşembe günü 14.00’te TBMM Başkanı ve birçok bakanın katılımıyla başlayacak olan etkinliklerde birçok sanatçı da konser verecek.
Tanıtım günlerinde 75 stant açılacağını belirten komite başkanı şunları söyledi: “Yaklaşık 75 kurum ve firmamızın stant açacağı tanıtım gününde memleketimizin tüm tarihi, kültürel, coğrafi ve sanatsal değerlerini tanıtma imkanı bulacağız. Etkinlik süresince, mehteran, halkoyunları, davul-zurna ekibi gösterileri, Kırşehirli sanatçıların eserlerinden oluşan resim, fotoğraf ve süsleme sanatları sergileri, yöresel yemeklerimizin tanıtımı ve ikramı, Sinan Yağmur gibi Kırşehirli yazarların katılacağı imza günleri, şed kuşatma töreni, ahi pilavı ikramı, yine Emel Taşçıoğlu, Gülşen Kutlu, İsmail Atunsaray gibi tanınmış sanatçıların katılacağı konserler ve gösteriler sergilenecektir.“
Urartular Doğu Anadolu’da kurulmuş bir uygarlıktır. Başkentleri eski adıyla “Tuşpa” olan Van’dır. Urartular tarlalarına su getirebilmek amacıyla Şamran kanalını yapmışlardır. Bu kanal günümüzde hâlen kullanılmaktadır. Ölümden sonra hayata inanan Urartular, ölülerini oda biçiminde yaptıkları mezarlara gömmüşler ve içine ölen kişinin günlük hayatta kullandığı eşyaları koymuşlardır. Bu durum Urartularda ahiret inancının olduğunun göstergesidir. Urartular taş işçiliği ve kale yapımında ustalaşmışlardı. Saldırılardan korunmak için günümüze kadar varlığını devam ettirmeyi başarmış pek çok kale ve sur inşa etmişlerdir. Van kalesi bunun en güzel örneklerinden biridir.
Sümerler Mezopotamya’da kurulan ilk uygarlık olarak bilinir. Site adı verilen şehir devletleri şeklinde yaşadılar. Ülkeyi Patesi adı verilen rahip krallar yönetirdi. Anadolu uygarlıklarında olduğu gibi çok tanrılı din anlayışları vardı. Sümerler Ziggurat adı verilen tapınaklar inşa ettiler. Bu tapınakları ibadet dışında; depo, okul ve rasathane olarak kullandılar. Sümerler çivi yazısını icat ederek insanlık tarihine önemli bir katkıda bulundular. Günlük yaşantımızın önemli bir parçası olan tekerleğinde Sümerler tarafından icat edilmiştir. Sümerler bir üçgenin iç açılarının toplamının 180 derece olduğunu hesapladılar, Ay yılı esasına dayanan bir takvim hazırladılar.