11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite : Kur’an’a Göre Hz. Muhammed Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Allah (c.c.) tarafından insanları doğru yola iletmek amacıyla tarih içerisinde pek çok peygamberler gönderilmiştir. Gönderilmiş elçilerin sonuncusu Hz. Muhammed’tir (s.a.v.). Her Müslüman, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını iyi bilmeli ve detaylı bir şekilde tanımalıdır. Bunun için de öncelikli olarak İslam dininin birinci kaynağı olan Kur’an-ı Kerim'i okumalıdır. Zira Kur’an-ı Kerim bizlere Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında çeşitli bilgiler vermektedir. O’nun (s.a.v.) hem insani özeliklerinden hem de peygamberlik yönünden bahseder.
Metinden Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili;
I. Son peygamberdir.
II. Beşeri yönü ve peygamberlik yönü vardır.
III. İnsanları doğru yola sevk etmek için gönderilmiş bir elçidir.
IV. Kur’an-ı Kerim'de kendisi hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır.
Peygamberlerde bulunması gereken sıfatlardan birisi de tebliğdir. Her peygamber, Allah’tan (c.c.) aldığı vahyi eksiksiz bir şekilde insanlara aktarmakla görevlidir. Bu peygamberlerin temel sorumluluklarındandır.
Hz. Muhammed (s.a.v.) bizler gibi insani özelliklere sahiptir. Bir anne ve babadan dünyaya gelmiş, evlenmiş, çocuk sahibi olmuş, ticaretle uğraşmış ve vefat etmiştir. Ancak O (s.a.v.), sıradan bir insan değildi. Kur'an-ı Kerim’de insanların Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ahlakının örnek alınmasının gerekliliği üzerinde durulur. O’nun (s.a.v.) inancı ve inancı uğrunda verdiği mücadelesi, insani ilişkileri, güzel ahlakı bizler için en güzel örnektir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bu özelliği ........................ kavramı ile ifade edilir.
(I) Allah’tan (c.c.) başka ilah yoktur.
(II) Allah’tan (c.c.) başkasına kulluk edilmez.
(III) Allah’a (c.c.) ve Resulü’ne (s.a.v.) itaat edilmelide
(IV) Güzel ahlak, dinin gereğidir.
(V) İbadetler hem Allah (c.c.) için hem de başkaları için yapılabilir.
Hz. Muhammed’i (s.a.v.) diğer insanlardan ayıran en temel özellik onun vahiy alıyor olmasıdır. Vahiy almak başta Hz. Muhammed (s.a.v.) olmak üzere bütün peygamberlerin temel ayırt edici özelliğidir.
"O peygamberler ki Allah’ın gönderdiği emirleri duyururlar, Allah’tan korkarlar ve ondan başka kimseden korkmazlar. Hesap görücü olarak Allah (herkese) yeter.” (Ahzâb suresi, 39. ayet.)
"Biz her peygamberi kendi kavminin diliyle gönderdik ki onlara (Allah’ın emirlerini) iyice açıklasın. Allah dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
(İbrahim suresi, 4. ayet.)
Tebliğ; peygamberlerin vahiy yolu ile Allah’tan (c.c.) aldıkları ilahi emir ve yasaklan, herhangi bir değişiklik yapmadan ve gizlemede bulunmadan olduğu gibi insanlara bildirmeleridir. Aynı zamanda bütün peygamberlerde bulunması gereken temel özelliklerden birisi de tebliğ sıfatıdır.
Buna göre;
I. Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarının insanlara aktarılmasıdır.
II. Herhangi bir değişime tabi tutulmaksızın insanlara iletilir.
III. Bütün peygamberlerde olması gereken bir sıfattır.
IV. Bazı peygamberler tebliğ edilecek şeyin içeriğini kendi istedikleri düşünceler çerçevesinde değiştirmişlerdir.
V. Hiçbir peygamber tebliğ vazifesini yerine getirirken aldığı vahiyde bir gizlemede bulunamaz.
"De ki: Allah dilemedikçe ben kendime bir zarar verme ve bir fayda sağlama gücüne sahip değilim. Eğer ben gaybı biliyor olsaydım daha çok hayır elde etmek isterdim ve bana kötülük dokunmazdı. Ben inanan bir kavim için sadece bir uyarıcı ve bir müjdeciyim.”
(Ârâf suresi, 188. ayet.)