11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite : Kur’an’a Göre Hz. Muhammed Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Allah (c.c.) insanlığa rehber olarak Kur’an-ı Kerim’i indirmiştir. Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin bir kısmı herkesin anlayabileceği özelliktedir. Son derece açıktır ve üzerinde herhangi bir ihtilaf oluşmasına imkân tanımaz. Ancak bazı ayetlerde kapalılık söz konusudur. Bu ayetlerden bazıları birden fazla anlama gelebilir, farklı yorumlamalara müsaittir. Kur’an-ı Kerim’deki bu kapalı ayetlerinin anlaşılması, zor olan yönlerinin açığa kavuşturulması ise Hz. Muhammed’ (s.a.v.) tarafından gerçekleştirilmiştir.
Metinden;
I. Kur’an-ı Kerim, insanlık için indirilmiş son ilahi kitaptır.
II. Kur'an-ı Kerim’in birtakım ayetlerinin ilk etapta anlaşılması zordur.
III. Kur’an-ı Kerim’deki anlamı kapalı olan yerlerin açıklanması Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından gerçekleştirilmiştir.
IV. Kur’an-ı Kerim’i herkes istediği gibi yorumlama, açıklama ve anlatma yetkisine sahiptir.
‘’De ki: 'Allah dilemedikçe ben kendime bile ne zarar ne fayda vermeye muktedirim. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri geldiğinde ne bir an geri kalır ne de bir an ileri gidilebilirler.' ‘' (Yunus suresi, 49. ayet)
“Artık sen öğüt ver, çünkü sen ancak bir uyarıcısın. Onlara egemen bir zorba değilsin.”
(Gaşiye suresi, 21 ve 22. ayetler)
“O peygamberler ki Allah’ın verdiği emirleri duyururlar, Allah’tan korkarlar ve ondan başka kimseden korkmazlar. Hesap görücü olarak Allah yeter.”
(Ahzâb suresi, 39. ayet)
H.Z MUHAMMED (S.A.V) |
Güler yüzlü ve tatlı dilli |
? |
İnsanlara değer verirdi. |
“Senden önce gönderdiğimiz peygamberler de hiç şüphesiz yemek yerler, çarşıda pazarda dolaşırlardı...”
(Furkân suresi, 20. ayet)
İslamiyet; hak ve hukukun hakim olduğu, barış ve huzurun egemen olduğu, mutu bir toplum oluşturmayı gaye edinir. Bunun için de insanlardan tevhit inancını benimsemelerini, ibadetlerini aksatmadan yerine getirmelerini, güzel ahlak sahip olmalarını ister. Bunun için de Allah (c.c.), Hz. Muhammed’i (s.a.v.) insanlara örnek ve rehber olarak göndermiştir. İslam’ın bizden istediği güzel insan profili için Hz. Muhammed’i (s.a.v.) kendimize rehber edinmemiz gerekir. Zira Hz. Muhammed (s.a.v.), bütün ahlaki özellikleri kendisinde toplamış örnek bir şahsiyettir.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah’ın (c.c.) insanlık için seçmiş olduğu son elçidir. Hz. Muhammed (s.a.v.), bizlere Allah’ı (c.c.) anlatmış, İslam dininin temel ilkelerini açıklamış, ahlaki ilkeleri bizzat yaşayarak örnek olmuştur. Nasıl ibadet edileceğini, nelerden sakınılması gerektiğini anlatmış, insanlığın kurtuluşu için her zaman mücadele etmiştir. O’nu (s.a.v.) sevmek ve O'na (s.a.v.) tabi olmak aynı zamanda Allah'ın (c.c.) emir ve yasaklarına uymak demektir. Peygambere itaat aynı zamanda yaratana itaat demektir.
"Dikkat edin, size müminin kim olduğunu haber vereyim mi? O, insanların can ve mal hususunda güvendiği kişidir. Müslüman; elinden ve dilinden insanlara zarar gelmeyendir...” (Ahmed b. Hanbel, el Müsned, C 6, s. 22.)
Buna göre Hz. Muhammed (s.a.v.);
I. Cesareti
II. Güvenirliliği
III. Sabrı