6. Sınıf Din Kültürü 2. Ünite : Namaz - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın...”
(Bakara suresi, 264. ayet.)
Bir gün Hz. Muhammed (s.a.v.):
“Birinizin kapısı önünde günde beş defa yıkandığı bir nehir olsa o kimsede kir namına bir şey kalır mı? diye sorar. Sahabe: “Hiç kir kalmaz.” şeklinde cevap verir. Bunun üzerine Peygamberimiz: “İşte beş vakit namaz da böyledir, Allah bu namazlarla günahları yok eder.” buyurur.
(Hadis-i şerif)
Fîl suresi hakkında,
I. Kur’an-ı Kerim’in 105. suresidir.
II. Beş ayettir ve Hz. Peygamber Mekke’de yaşadığı dönemde indirilmiştir.
III. Adını, ilk ayette geçen “fil” kelimesinden almıştır.
IV. Surede Yemen Valisi Firavun’un, Allah’ın (c.c.) evi olan Kâbe’ye saldırması ve karşılaştığı acı son anlatılmaktadır.
• “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.”
(Ankebût suresi, 45. ayet.)
• “Hz. Peygamber, ‘Birinizin kapısı önünde günde beş defa yıkandığı bir nehir olsa o kimsede kir namına bir şeyin kalabileceğini düşünebilir misiniz?’ diye sorar. Sahabe: ‘Hiç kir kalmaz.’ şeklinde cevap verir. Bunun üzerine Hz. Peygamber ‘İşte beş vakit namaz da böyledir, Allah bu namazlarla günahları yok eder.’ der.”
(Hadis-i şerif)
İnsan, doğuştan akıllı bir varlıktır ve ergenlik çağına ulaştığında namazla sorumlu olur. Kur’an-ı Kerim’de namazı emreden ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerden Nisâ suresi, 103. ayette, “Namazı kıldınız mı gerek ayakta gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, müminlere belirli
vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.” buyrulmuştur.
Bu metinden namaz ile ilgili,
I. Kaç vakittir?
II. Hükmü nedir?
III. Kimler kılmalıdır?
IV. Kılarken Kur’an-ı Kerim okunmalı mıdır?
“Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?”
(Mâide suresi, 91. ayet.)
Namaz kılan insan, günahlarından arınır. Çünkü günde beş vakit kılınan namaz, günahların Allah tarafından bağışlanıp affedilmesine vesile olur. Kişi namaz kılarak hem bedenini temizlemiş hem de manevi olarak temizlenmiş olur.
Mescid-i Aksa, Müslümanlarca da kutsal kabul edilen mekânlardandır.
---
Kur’an-ı Kerim’de adı geçen, İsrail Oğullarına gönderilmiş peygamberlerden biridir. Onun soyu, Hz. İbrahim’e (a.s.) dayanmaktadır. O, Hz. Süleyman (a.s.) zamanında yapılan, kutsal bir mabet olan Beytü’l-Makdis’e uzun yıllar hizmet etmiş ve burada insanlara nasihatlerde bulunmuştur. Bir süre Hz. Meryem’in bakımını üstlenmiştir. Kaynaklarda belirtildiğine göre İsrailoğulları tarafından şehit edilmiştir.
Cemaatle kılınan namazla müminler birbirleriyle sohbet etme imkânı bulurlar, tanışır, kaynaşır, birbirlerinin hâl ve hatırlarını sorarlar. Hayır, dua ve temennilerde bulunurlar.
Küsuf ve hüsûf namazı yani Güneş ve Ay tutulduğunda kılınan namaz da güçlü sünnetlerdendir. Güneş ve Ay tutulduğunda namaz kılmak, tutulmanın kalkması için değil, Dünya’yı, Ay’ı ve Güneş’i tespih taneleri gibi çeviren Allah’ın gücünü hatırlattıkları içindir. Hatta deprem, şiddetli rüzgâr, sürekli yağmur yağması ya da yağmurun yağmaması, yıldırım ve salgın hastalık zamanlarında da aynı gaye ile namaz kılmak sünnettir.
“İnsanlar, ezan okumanın ve namazda birinci safta bulunmanın ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi sonra bunları yapabilmek için kura çekmek zorunda kalsalardı kura çekerlerdi. Şayet camide cemaate erken yetişmenin ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi birbirleriyle yarışa girerlerdi...”
(Hadis-i şerif)