5. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite: Ramazan ve Oruç - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ramazan ayı ve oruç ibadetinin dinimizde olduğu gibi kültürümüzde de önemli bir yeri vardır. Milletimiz, ramazan ayının faziletlerinden yola çıkarak bir “Ramazan Medeniyeti” meydana getirmiştir. Bu medeniyetin temeli temizlik, güzel ahlak, günah ve zararlı şeylerden kaçınmak, yerinde eğlenebilmek, dinlenebilmek, cömertlik ve başkalarını düşünmek gibi esaslardan oluşmaktadır.
Çocuklar, oruç tutmaya hevesli olurlar. Onlar, ramazan ayının coşkusundan mahrum kalmasınlar; oruca alışsınlar diye oruç tutmalarına müsaade edilir. Sahura kalkan çocuklar öğle vakti yemeklerini yedikten sonra iftara kadar oruçlarına kaldıkları yerden devam ederler.
Rabbena dualarında;
I. işlerimizin kolaylaştırılması,
II. dünya ve ahirette iyilik verilmesi,
III. günahlarımızın affedilmesi
Zeynur okulda aniden rahatsızlanır ve Zeynur’un bu durumunu gören öğretmeni hemen ailesine haber verir. Doktora gittiğinde kendisine serum takılması gerektiği söylenir. Bu duruma oruçlu olduğu için itiraz eder. Ancak doktor, bunu yapmak zorunda olduğunu söyler. Zeynur’a serum takılır ve orucu elinde olmayan sebeplerden dolayı bozulmuş olur.
I. Akıllı olmak
II. Zengin olmak
III. Yaşlı olmak
Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır. Bu kurallara uyulmaması durumunda oruç ibadeti tamamlanamaz. Bu duruma “orucun bozulması” denir.
Oruç; dinimizde Allah tarafından yerine getirilmesi istenen farz bir ibadettir. Akıllı, sağlıklı ve ergenlik çağına ulaşmış olan her Müslümanın her yıl ramazan ayında oruç tutması gerekir. Nitekim Kur’an’da “Ey iman ederler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.” buyrulmaktadır.
• Hicri takvime göre yılın ilk ayıdır.
• Peygamberimiz’in sevgili torunu Hz. Hüseyin’in şehit edildiği aydır.
• Bu ayda tutulan oruç kültürümüzün bir parçasıdır.
• “Aşure ayı” olarak da bilinmektedir.
Her ibadet belli bir kurala göre yerine getirilir. Dolayısıyla fıtır sadakasının da belli kuralları vardir.