6. Sınıf Fen Bilimleri 2. Ünite : Vücudumuzdaki Sistemler - Destek ve Hareket Sistemi Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bilgi: Yürüme, koşma, atlama, ağırlık taşıma gibi hareketleri iskelet kastarımız sayesinde yapabiliriz. Kaslarımız bunun dışında bir tehlike anında göz kapaklarının hemen kapanması gibi refleks ite organların ani tepkiler vermesini de sağlar. Kimi zaman ortama uyum karşımıza kasların kasılması sonucu titreme şeklinde ortaya çıkar.
Ali evden okula giderken kolunun üzerine düşmüş ve çok ağrı hissettiği için eve geri dönmek zorunda kalmıştır. Annesi Ali’nin parmaklarını oynatamadığını görünce Ali’yi en yakın hastaneye götürmüştür. Doktor Ali’nin kolunun röntgen filmini çekip inceledikten sonra Ali’ye kolunda bir kırık olduğunu ve kolunun alçıya alınması gerektiğini belirtmiştir. Annesine ise Ali’nin bu dönemde süt ve süt ürünlerini daha çok tüketmesi gerektiğini söylemiştir.
Yukarıda eklem sıvısının yapay olarak üretilmesi ile ilgili bir gazete haberi verilmiştir.
Anaokulu öğretmeni olan Feryal ve Beyhan Öğretmen mukavva kartonları ve küçük raptiyeleri kullanarak aşağıdaki kuklaları tasarlanmıştır.
Feryal Öğretmen yaptığı kuklanın kollarını ve bacaklarını birleştirmek için çok sayıda raptiye kullanmış, Beyhan Öğretmen ise kuklasının kollarını ve bacaklarını en az sayıda raptiye kullanarak oluşturmuştur.
Feryal ve Beyhan Öğretmen’in yaptığı kuklalarla ilgili;
I. Feryal ve Beyhan Öğretmen’in kullandığı raptiyeler insan vücudundaki eklemlere benzetilmiştir.
II. Beyhan Öğretmen’in hazırladığı kuklanın hareket yeteneği Feryal Öğretmen’in hazırladığı kuklaya göre daha sınırlıdır
III. Parçaları birleştirmek için kullanılan raptiye sayısı arttıkça kuklanın hareket yeteneği artar.
İnsan vücudunda bulunan kemik çeşitleri ve bu kemiklerin vücutta yer aldıkları bölümlerden bazıları yukarıda verilmiştir.
Görseller dikkatle incelendiğinde;
I. Şekil l’de belirtilen bölgelerde bulunan kemik çeşidi a görselinde daire içine alınan kemik ile aynı türdür.
II. Şekil ll’de kaburgalar gösterilmiş olup bu görsele ait kemik türü b görselindeki kemik ile aynı türdür.
III. Şekil III’de belirtilen bölgelerde bulunan kemik çeşidi c görselindeki kemik ile aynı türdür,
Askı aparatları uzun sayılabilecek bir süredir hayatımızda ama hâlâ birçoğumuz hangi askı aparatını seçeceğimizi ve bunları nasıl monte edeceğimizi bilmiyoruz. Televizyon askı aparatı dendiğinde birçoğumuzun aklına televizyonun duvara tablo gibi asılmasına yarayan sabit aparatlar geliyor ama sağa/sola, öne/arkaya, ileri/geri hareket kabiliyetine sahip aparatlar da yaygınlaştı. Tam hareketli bir askı aparatıyla televizyonunuzu salonun her yönünden keyifle izleyebilirsiniz.
Aşağıdaki görsellerde bir insana ait kol kasının dirsekten bükülme durumu (I. durum) ile kolun tekrar eski hâline getirilmesi durumu (II. durum) gösterilmiştir.
Semra Öğretmen öğrencilerine yanda görseli verilen etkinlik kağıtlarını dağıtmış ve öğrencilerinden parçaları işaretli yerlerinden keserek iskelet sistemini oluşturacak şekilde birleştirmelerini istemiştir.
Yukarıda bir öğrencinin oyun hamurları ve kürdanlar kullanarak oluşturduğu bir iskelet modeli verilmiştir.
Aşağıda vücudumuzda bulunan kas çeşitlerinin her birine ait kasılma sürelerini gösteren grafik verilmiştir. Grafikte belirtilen X, Y ve Z harfleri kas çeşitlerini temsil etmektedir. Bu kaslardan Y kasının yorulmadığı bilinmektedir.