5. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite: Adap ve Nezaket - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Sosyal medya aracılığıyla iletmek isteğimiz bir mesajı ve paylaşmak istediğimiz bilgiyi insanlara kolay bir şekilde ulaştırabiliriz. Fakat, sosyal medyayı kullanırken adap ve nezaket kurallarına uymamız gerektiğini de unutmamalıyız.
• “Konuşacaksan hikmetli konuş. Oturacağın zaman da edeple otur.”
• “Doğruluk göster, yalanla uyuşma, abartarak konuşma, doğruyu söylemekten geri durma. Kendine uygun görmediğini başkalarına da uygun görme.”
Kültürümüzde selamlaşma adabı vardır.
Buna göre,
I. Konuşmaya başlamadan önce selam verilmelidir.
II. Sadece büyükler küçüklere selam verir.
III. Yürüyen kişinin oturunca selam vermesi gerekir.
IV. Selamı yüksek sesle bağırarak alıp vermek daha doğrudur.
Seher Öğretmen derste “Selamlaşma adabı” adlı konuyu işlemiş ve öğrencilerden selamlaşma için kullanılan ifadelere örnek vermelerini istemiştir. Öğrencilerin cevaplarını da tahtaya yazmıştır.
• Günaydın
• İyi akşamlar
• Hayırlı sabahlar
• Selamlar
• İyi günler
•Elhamdülillah
Müminin mümin üzerinde altı hakkı vardır. Hastalandığında onu ziyaret eder, öldüğünde cenazesinde bulunur, kendisini davet ettiğinde davete icabet eder, onunla karşılaştığında selam verir, aksırdığında ona hayır duada bulunur, yanında ve arkasından onun için samimi davranır.”
İnsanların birbirlerine karşı güzel söz söyleyip iyi temennilerde bulunmalarına “selamlaşmak” denir.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini konuşarak ifade ederler. İnsanlar arasındaki iletişimi sağlayan en temel yol konuşmadır. Bu yüzden konuşurken uymamız gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara “konuşma adabı” denir.
İletişim bir duygu, düşünce veya bilginin çeşitli yollarla başkalarına aktarılması demektir. Bu aktarma işlemi sözlü, yazılı ve davranışlarla iletişim olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Sözlü iletişim insanların birbiriyle konuşmasıdır. Yazılı iletişim, farklı şekillerde yazışmayla gerçekleşir. Davranışlarla yapılan iletişim ise sadece jest, mimik ve hareketlerle yapılan iletişimdir.
“İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirini sevdikçe de gerçek anlamda iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız taktirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyelim mi? Aranızda selamı yayınız.” (Müslim, İman, 93.)