8. Sınıf Türkçe 3. Ünite : Cümlede Anlam - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Peribacalarının güzelliğini duyduğumuz için Nevşehir’e gittik.
II. Kapadokya yöresine yaklaştıkça hava kararmaya başladı.
III. Yabancı bir ülkede, kuş uçmaz kervan geçmez bir yolun ortasında iki Alman, yapayalnız kaldılar.
IV. Çok yakınlarında bir ev olduğunu fark ettiler ve ev sahiplerinin iyi insanlar olmasını umdular.
I Bilim, tüm ışığını hayal kurmaya borçludur.
II. Herhangi bir bilimin anahtarı soru işaretidir.
III. Bilimin kapısını açan en büyük güç meraktır.
IV. Bilim, gerçeğe giden yolları aydınlatan ışıktır.
- Kitaplar hayatınıza nasıl girdi, “okur” olmaktan “yazar” olmaya giden yol nasıl başladı ve ilerledi?
(I) Annemin dayısının kocaman bir kütüphanesi vardı, oraya ziyarete gittiğimizde o kütüphaneye tırmanır, kitapların arasında kaybolur, büyülenirdim. (II) Kitaplar sanki varlığımın bir parçası gibi hissederdim, hâlen de öyle hissediyorum. (III) Sanki bir başlangıcı yok gibi kitaplarla ilişkimin, tıpkı sonunun olmayacağı gibi. (IV) Çocukluğumdan bu yana çok fazla rüya görürüm, şimdi böyle sorulunca düşünüyorum da her şey rüyalarımı yazmamla başladı.
(I) Dijitalleşme yayıncılık alanını büyük ölçüde etkiledi. (II) Çok uzak olmayan bir gelecekte, okurlar metinleri dijital ortamlar aracılığıyla okumaya daha yatkın olacaklar. (III) Geleneksel kitap ve dergi basımı elbette bitmeyecek fakat daha fazla okur dijitale yönelecek. (IV) Basılı bir kitabın güzelliğinden vazgeçmem diyenleri anlıyorum ama dijital yayıncılığın imkânları yabana atılır cinsten değil.
Tanıtımı ve eleştirisi yapılacak kitap, önceden dikkatli ve eleştirel bir biçimde okunmalı; kitabın önemli kısımları not edilmelidir. Kitap eleştirisinin kapsamı amaç, içerik, üslup ve değerlendirme olmak üzere dört kısımdan oluşur. Kısaca belirtmek gerekirse amaç, söylenmek isteneni; içerik, kitapta ne anlatıldığını; üslup, nasıl anlatıldığını; değerlendirme de söylenenler üzerinde eleştirmenin görüşlerini ifade etmektedir.
I. bu yüzden karakterleri derinlikli bir şekilde işlemesi
II. okurken beni çok heyecanlandırır
III. onu besleyen diğer küçük olayların olması
IV. tek bir tema etrafında dönse de
V. romanın öyküden daha detaylı bir tür olması
(I) İtalya doğumlu bir bilim adamı olan Galileo, astronomi, fizik ve matematik dallarında çalışmalar yapmıştır. (II) Galileo, kendi geliştirdiği bir teleskop ile gözlemsel astronomiyi başlattı. (III) Böylece “Gözlemsel astronominin babası” olarak anılmaya başlandı. (IV) Gözlemsel astronomi alanında önemli çalışmalar yapan Galileo, bu çalışmalar neticesinde Venüs’ün evrelerinin görülmesi, güneş lekelerinin gözlemlenmesi, Jüpiter’in dört uydusunun keşfedilmesi gibi başarılar elde etti. (V) Ayrıca uygulamalı bilim ve teknoloji alanında da çalışmış ve geliştirilmiş bir askeri pusula gibi başka aletler de icat etmiştir.
(I) Gerçek, kalıcı dostluğun ne olduğunu bildiğim için dostumu kendime bağlamaktansa fedakâr olmayı yeğlerim. (II) Diyelim ki o, bana bir kötülük etti - istemeden - ben ona iyilik etmeyi seçerim. (III) Benden uzakta olması, onun hoşuna gidiyorsa ya da öyle gerekiyorsa bu durum, bana yanımda olmasından daha fazla zevk verir. (IV) Dostluk, gittikçe zenginleştirir insanı; eğitir, erdemli kılar.
İnsan ne kadar az bilirse o kadar çok bildiğini sanır.