10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : Din ve Hayat Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İslam inancına göre en büyük sanatkar, Allah’tır. Zira insanı yaratmıştır. İslam düşüncesinde hiçbir şekil ya da suret bizatihi kalıcı değildir. Yalnız Allah daim ve bakidir. İşte bu bakımdan, İslam sanatı, insanların nihai anlamda Allah’a ait oldukları duygusunu somutlaştırır. Böylece özündeki tevhit ilkesi bütün Müslüman toplulukların sanatlarına birlik kazandırmış, onu evrensel hakikatin dili haline getirmiştir.
• İslam inancı büyüklere saygılı davranılmasını emretmekle beraber küçüklere de sevgi ve şefkat gösterilmesini istemiştir.
• Yahudilikte “On Emir” içerisinde geçen, “Anne babana saygı göster” ifadesiyle bu hususa vurgu yapılmıştır.
• Hristiyanlıkta da bu konu oldukça önemli görülmüş ve İncil’de, "... Anne babana saygı göster...” şeklinde ifade edilmiştir.
Din, bireyin yaptığı davranışı kendi zihin, bilinç ve vicdanında, doğru olarak görmesini sağlar. Diğer yandan din, insanların birbirleriyle kurdukları, kurumsal ve grupsal ilişkilerde ortaya çıkan davranışların, genel anlamda toplum tarafından geçerli ve haklı kılınmasını temin eder.
Ebu Zer anlatıyor: “Ey Allah’ın Resulü!” dedim, “Beni memur tayin etmez misin?” Hz. Muhammed (s.a.v.) mübarek elini omuzuma koydu ve bana: “Ey Ebu Zer, ben seni zayıf görüyorum. Ben kendim için istediğimi senin için de isterim. Sakın iki kişi üzerine amir olma, yetim malına da velilik yapma. Memurluk bir emanettir. Hakkını vermediğin takdirde kıyamet günü perişanlık ve pişmanlıktır. Ancak kim onu hak ederek alır ve onun sebebiyle üzerine düşen vazifeleri eksiksiz eda ederse o günün perişanlığından kurtulur.” buyurdu.
İslam dini, ailenin korunması amacıyla çeşitli düzenlemeler getirmiştir. Bununla ilgili olarak Yüce Allah Kur’an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, seslenip izin almadan, ev halkına selam vermeden girmeyiniz. Bu davranış sizin için daha hayırlıdır...”(Nur, 24:27) Hz. Muhammed (s.a.v.) “İzin almadan bir kimsenin evinin içine bakmak hiç kimseye helal değildir.” buyurmuştur.
Hayatı çepeçevre kuşatan, belirli kural, emir ve yasakları bulunan, bu bağlamda inana insan perspektifleri sunan, inananlara değişik/çeşitli direktifler veren ve sınırları bazen esnek bazen sert bir şekilde çizilmiş bir yaşam tarzı, bazen statik bazen dinamik hayat döngüsü sunan, değişik yaşam alanlarında davranış biçimleri öngören öğretiler bütünüdür.
Ebu Hüreyre’nin rivayetine göre Hz. Muhammed (s.a.v.), bir buğday yığınına uğradı. Elini onun içine daldırınca parmaklarına ıslaklık değdi. Bunun üzerine “Ey buğday sahibi! Bu ne?” buyurdu. Buğday sahibi, “Ey Allah’ın Resûlü! ona yağmur isabet etti”, dedi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.v.) “O (ıslak olan) kısmı, insanların görmesi için buğdayın üstüne koysaydın ya! Aldatan bizden değildir.” buyurdu.
“İnsan niçin yaratılmıştır, yaratılış hikmeti nedir?”
Bu görseldeki gibi kitreli su üzerine serpilen boyalarla bezenmiş kağıt süsleme sanatlarından biri ve bunu hazırlama sanatıdır. Renklerin suyla ahengi olan bu sanat türü, ismini Farsçada su yüzü anlamına gelen kelimeden almaktadır. Orta Asya dillerinden Çağatayca’da “damarlı kumaş ve kağıt” anlamına gelen ebre kelimesinden geldiği rivayet edilir.