10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : Din ve Hayat Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Anne-babaların çocuklarına karşı sorumlulukları arasında;
I. Ahlakî değerlerle donatmak
II. Güzel terbiye almalarını sağlamak
III. İnsanî erdemleri öğretmek
IV. Sosyal hayata hazırlamak
Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde yapılan Mescid-i Nebi’de aydınlatma aracı olarak yağ kandilleri kullanılmıyordu. Bunu ilk olarak Temîm ed-Dârî adlı sahabi mescitte kullanmıştı. Temîm ed-Dârî, Şam’dan Medine’ye yağ kandilleri ve ip getirdi. Medine’ye vardığında cuma günüydü. Hizmetçilerinden Ebû’l-Berrâd, kandilleri iple astı, yağ koyarak fitil taktı. Güneş batınca da tutuşturdu. Allah’ın elçisi mescide gelince bir de baktı ki mescit apaydınlık. Bunu Temîm ed-Dârî’nin yaptığını öğrenince şöyle buyurdu: “Sen İslam’ı aydınlattın. Allah da seni dünyada ve ahirette nurlandırsın.”
(İbn Mâce, Mesâcid, 9.)
“Göklerde, yerde ne varsa hepsini Allah’ın sizin hizmetinize verdiğini, nimetlerini açık ve gizli olarak size bolca İhsan ettiğini görmediniz mi?” (Lokman suresi, 20. ayet)
Ayette;
I. Allah (c.c) insana pek çok nimet vermiştir.
II. Allah (c.c.) her şeyi bilir ve işitir.
III. Evren, insan için yaratılmış ve onun hizmetine verilmiştir.
IV. Kur’an-ı Kerim, ahiret hayatının aşamaları hakkında bilgi veren en önemli kaynaktır.
(I) Akrabalık ilişkileri ile birbirine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği toplumun en küçük yapı taşına aile denir. (II) Dünyaya yeni gelen bir bebeğin dış dünyanın tehlikelerine karşı kendisini güvende hissettiği en önemli kalkan ailedir. (III) Aile, bireye sosyal, kültürel ve dinî değerleri öğreten ilk kurumdur. (IV) Hz. Muhammed (s.a.v.) ailenin sağlıklı bir şekilde kurulması ve devam ettirilmesi konusunda pek çok uyarılarda bulunmuştur. (V) Aileyi kurmak ve varlığını devam ettirmek sadece erkeğe yüklenmiş bir görevdir.
İslam’ın en temel esası olan tevhit inancı, İslam sanatına da yön veren temel kavramdır. Şöyle söylemek de mümkün: İslam sanatı, tevhit inancı etrafında şekillenmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) 23 yıllık İslam davet döneminde sürekli olarak şirk inancına karşı tevhit inancını savunmuştu. İslam, putperestliği ortadan kaldırmak için pek çok zorlu ve meşakkatli mücadeleler verdi. Bu sebeple putperestliğe ve şirke götürecek her türlü eser üretme faaliyeti İslam sanatında kendisine yer bulamamıştır.
Zaman içerisinde toplumlar birtakım sosyal değişimlere uğrayabilir. Ancak bu sosyal değişimlerin İslam’ın temel ilkelerine aykırı olmaması gerekir. Meydana gelen gelişimler Kur’an-ı Kerim ve sünnetin belirlediği zarurat-ı diniyye denilen ilkelere kesinlikle zıt olmamalıdır. Bu ilkelerde şunlardır: Dinin korunması, aklın korunması, canın korunması, malın korunması ve neslin korunması.
İslamiyet, evlilik çağına ulaşmış kimseleri evliliğe teşvik etmektedir. Zira bireyin huzuru ve mutluluğu yakalayacağı en önemli kurum ailedir. Kur’an-ı Kerim'de evlilik dışı ilişkiler yasaklanmış hatta zinaya götürecek yollar dahi yasaklar kapsamına alınmıştır.
Bireyin mutlu olabilmesi sevgi ve şefkatten geçer. Aradığı huzurun kaynağı ise ailedir. Aile ilişkileri içinde bireyler birbirlerine karşı şefkat ve merhametli olmalıdır. Ancak birbirlerine böyle davranan bireyler huzuru elde eder. Kur’an-ı Kerim’de "... Onlar (hanımlarınız) sizin için birer elbise gibidir, siz de onlar için birer elbise gibisinizdir...”( Bakara suresi, 187. ayet.) ayeti ile aile içi ilişkilerde sıcaklık, samimiyet, güven ortamına dikkat çekilmektedir.
Her inanç sistemi ve düşünce yapısı kendisine (Yunus Emre) özgü bir medeniyet kurmayı hedefler. İslam dini de kendisine özgü bir medeniyet inşa etmiştir. Bu medeniyetin temelinde ise .......................... ve ........................... bulunmaktadır.