10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : Din ve Hayat Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Necranlı Hristiyanlarla şöyle bir anlaşma yapmıştır: “...Onların mallarına, canlarına, dinî hayat ve tatbikatlarına, hazır bulunanlarına, bulunmayanlarına, ailelerine, mabetlerine ve az olsun çok olsun onların mülkiyetinde bulunan her şeye şamil olmak üzere Allah’ın himayesi ve Resulullah Muhammed’in zimmeti, Necranlılar ve onlara bağlı etraftakiler üzerine bir haktır. Hiçbir piskopos kendi dinî vazife mahalli dışına, hiçbir papaz kendi vazifesini gördüğü kilise dışına, hiçbir rahip içinde yaşadığı manastır dışında başka bir yere alınıp götürülmeyecektir...”
(Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi, s. 622.)
Metinden;
I. İbadet özgürlüğü
II. Canın korunması
III. Malın korunması
IV. Ahiret inancının önemi
(..................): Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik yaptığı süreç içerisinde meydana gelen ve Kur'an-ı Kerim’in ayet ya da surelerinin inmesine neden olan olayı, durumu anlatan ilim dalıdır. Bu ilim dalı ile hangi ayet ya da surenin hangi durum ve şartlarda indiğini de öğrenmiş oluruz.
“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve maliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın.”
(Nisâ suresi, 36. ayet)
“Komşusu aç olup da karnını doyuran kimse, mümin değildir.”
(Buhârî, Edebü’l-Müfred, 52.)
“Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an-ı Kerim’e) sımsıkı yapışın, parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman kişiler idiniz de O, gönüllerinizi birleştirmişti ve O’nun nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle açıklar ki doğru yolu bulasınız.”
(Âl-i İmran suresi, 103. ayet)
Buna göre;
I. İslam dini birlik ve beraberliği öncüler.
II. Müslümanların bir arada olabilmesi için Kur’an-ı Kerim’e tabi olmaları gerekir.
III. İslamiyet, bireyler arasında kardeşlik bağlarının oluşmasını ister.
İnsan sosyal bir varlıktır ve toplu halde yaşamaya mecburdur. Bu yaşayışın bir uyum içerisinde devam ettirilebilmesi ve her türlü güzelliğin hâkim olması için uyulması gereken birtakım kurallar vardır. İslam ahlakında başlıca toplumsal kurallar, dini emir ve yasaklar zaman ve mekâna göre değişmezlik kazanmıştır. Her bir fert imkânı ölçüsünde iyiliğin yaygınlaşması ve kötülüğün engellenmesi adına çalışmakla yükümlüdür. Onun bu görevi Kur’an-ı Kerim’de şu ayetle ifade edilmektedir: …………………… ‘’