12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hicri 6. yüzyıldan sonra tarikatların kurumsallaştığını görmekteyiz. Tarikatlar bu dönemden sonra hayatın bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Bu dönemde İbn Arabî, Mevlana gibi önemli kimseler yetişmiş, şiir ve edebiyatta tasavvufla ilgili pek çok önemli eserler kaleme alınmıştır. Bu dönemde kurumsallaşan tarikatlardan bazıları varlığını günümüze kadar devam ettirebilmişlerdir. Özellikle Abdulkadir Geylani, Ahmet Yesevi, Bahauddin Nakşibend gibi kişiler tarafından oluşturulan tarikatlar bunlardan bazılarıdır
Tasavvufun tanımlarından birisi de şudur:
Her türlü yüce ve güzel huyların kazanılması için çeşitli çalışmalarda bulunmak ve bütün çirkin huy ve davranışlardan uzaklaşama çalışmaktır.
Buna göre tasavvufla ilgili olarak;
I. Her türlü güzel davranışın kazanılmasını sağlar.
II. İbadetlerin yapılmasını, ahlaklı bir hayat sürülmesinden daha önemli görür.
III. Bireyi kötü ahlaktan ve yanlış davranışlardan uzaklaştırmayı amaçlar.
Verilen bilgilerden tasavvufla ilgili olarak;
I. Nefsi terbiye eder.
II. Güzel ahlak sahibi olmaya yönlendirir.
III. Allah’a (c.c.) yönelmeyi gaye edinir.
I. Yalnızlık, uzlet, bireyin tek başına yaşamak için topluma karışmaması demektir.
II. Kişinin Allah’ı (c.c.) görüyormuşçasına ibadet etmesidir.
Tasavvufun temel amacı kişinin kendi nefsini arındırmasıdır. Her türlü kötü düşünce ve davranışlardan nefsini korumak aynı zamanda ilahi bir emirdir. İşte tasavvuf bu ilahi emir doğrultusunda insanı yetiştirmeye çalışır.
Hz. Muhammed (s.a.v.) hayatının her alanında şatafattan uzak kalmış, sadeliği tercih etmiştir. Onun vefat etmesinden sonra Müslümanlar, kazanılan fetihler sonucunda maddi anlamda çok güç kazandılar. Zamanla elde edilen bu maddi kazanç bazı Müslümanların Hz. Muhammed’in (s.a.v.) önerdiği sade yaşamdan uzaklaştırmaya neden oldu. Müslümanlarda baş gösteren bu değişimlere karşı ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatının örnek alınması, ahlakı ile ahlakla anılması hususunda İslam bilginleri irşat ve öğretim faaliyetlerinde bulundular. Yine bu bilginler toplumun birlik ve beraberliğin pekişmesi için yardımlaşma, dayanışma, merhamet, diğerkâmlık, dürüstlük gibi değerlerin ön plana çıkması için var gücüyle çalıştılar. Onların bu çalışmaları zaman içerisinde tasavvuf dediğimiz İslami eğitim disiplinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine neden oldu.
Verilen bilgilerden;
I. Tasavvuf bireyleri en çok ibadet ve inanç konularında eğitir, ahlaki konularda ise gerekli eğitim metoduna sahip değildir.
II. Tasavvuf, Müslümanları Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ahlakını örnek almasını sağlayan İslami bir eğitim metodudur.
III. Tasavvufun doğmasında Hz. Muhammed'in (s.a.v.) vefatından sonra Müslümanlar arasında baş gösteren dünyaya düşkünlük, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) örnekliğinden uzaklaşma bulunmaktadır.