9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : İslam ve İbadet Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203.)
Verilen hadisten;
I. İslam’daki ibadet çeşitlerinden birisi de oruç tutmaktır.
II. İslam’da farz olan namaz ibadeti bulunmaktadır.
III. Farz namazların dışında kişinin kılmak istediği başka namaz çeşidi de bulunmaktadır.
Allah (c.c.) insanoğlunu sadece kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır, insanlar arasından seçmiş olduğu peygamberler aracılığı ile de onlara nasıl bir hayat yaşamaları gerektiği konusunda rehberlik etmiştir. Yine peygamberler vasıtasıyla inanç esasları, ibadetler ve özellikleri, ahlak esasları anlatılmıştır. Peygamberler insanları Allah’a (c.c.) kulluk etmeye ve O’nun (c.c.) rızası doğrultusunda kulluk bilinciyle yaşamaya davet etmişlerdir. Bu daveti kabul eden, sorumluluklarını yerine getiren kimse dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşır.
“Her kim benim bir dostuma düşmanlık ederse, Ben de ona karşı harp ilan ederim. Kulum kendisine farz kıldığım ibadetlerden daha sevimli herhangi bir şeyle bana yakınlık kazanamaz. Kulum bana (farzlara ek olarak işlediği) nafile ibadetlerle devamlı olarak yaklaşır. Nihayet ben onu severim. Kulumu sevince de ben onun (adeta) işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı, akleden kalbi ve konuşan dili olurum. Benden her ne isterse, onu mutlaka veririm. Bana sığınırsa, onu korurum...”
(Buhârî, Rikâk, 38)
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şöyle dua ettiği nakledilmiştir: “Allah’ım bütün hatalarımı ve günahlarımı affeyle, Allah’ım beni yücelt, müstağni (gözü gönlü tok, elindekiyle yetinmesini bilenlerden) eyle ve salih amellere ve güzel ahlaka kavuştur, çünkü salih amellere ve güzel ahlaka ulaştıran, onların kötülerinden ise uzaklaştıran ancak Sen’sin.”
(Taberânî, Mu’cemu’s-Sağîr, I, 365, nr. 610)
İnsan, kendisine verilen küçücük bir hediye ya da yapılan ufak bir iyilik, güzellik karşısında karşı tarafa teşekkür etmeyi ihmal etmez. Ona karşı gönülden gelen güzel duygularını da dile getirir, insan, kendisini yaratan ve ona türlü türlü nimetler bahşeden yaratıcısına karşı şükür etmeli, nimetlerinin yüceliğini dile getirmelidir. Bu şükür yolu da Allah’a (c.c.) ibadet etmek ile mümkündür.
“Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım isteriz.” (Fâtiha suresi, 5. ayet.)
Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Büyük günahlardan kaçınılması halinde, beş vakit namaz, iki cuma ve iki ramazan, aralarında (işlenecek küçük) günahlara kefârettir.”
(Müslim, Tahâret,16)
Hadisten;
Ali: Büyük günahlardan uzak durulmalıdır.
Hasan: İbadetler, küçük günahların bağışlanmasına vesile olur.
Hüseyin: Namaz ibadetinin kişiye manevi alanda kazanımları bulunmaktadır.
Ramazan: Allah (c.c.) sadece namaz kılan kullarını sever.
I. Namaz kılmak, Müslüman bir kimsenin yerine getirmesi gereken ibadetlerden birisidir.
II. Oruç tutmak, İslam’ın beş temek şartından olup mükellef insanların sorumlu olduğu ibadetlerdendir.
III. İslam’da farz ibadetler dışında başka ibadet çeşitleri bulunmamaktadır.
IV. Hac, farz olan bir ibadettir.
V. Zekat, Kur’an-ı Kerim’de fakirlere verilmesi kesin olarak ifade edilen bir ibadettir.
“Yalnız Allah’a ibadet et ve şükredenlerden ol!” (Zümer suresi, 66. ayet.)