9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : İslam ve İbadet Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kelime anlamları; belirlenmiş, pay, nasip, kesinleştirilmiş şeydir.
Dinî terim olarak İslam dininin mükellef olan kimselerden kesin ve bağlayıcı olarak yapmalarını istediği iş ve davranışlardır.
……………….. İBADETLER | |||
Ramazan ayında fıtır sadakası vermek | Vitir namazı | Bayram namazları | Kurban kesmek |
Hz. Muhammed (s.a.v.): “Allah size haccı farz kıldı, haccediniz.” buyurdu. Birisi, “Her yıl mı?” dedi. Allah’ın Rasûlü sustu. O, sorusunu üç defa tekrarladı. Sonra Allah'ın Rasûlü şöyle buyurdu: “Eğer evet deseydim, hac her yıl üzerinize farz olur, buna da güç yetiremezdiniz.”
(Müslim, Hac, 412.)
Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Siz bana altı şey hususunda garanti verin, ben de size cennetin garantisini vereyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin. Söz verdiğinizde sözünüzü tutun. Size bir şey emanet edildiğinde ona riayet edin. İffet ve haysiyetinizi koruyun. Gözlerinizi haramdan sakının. Elinizi kötülüklere uzatmayın.”
(Ahmed İbn Hanbel, V, 323.)
“Asra yemin olsun ki, insan şüphesiz maddî-manevi büyük kayıp içindedir. Ancak iman edenler, salih amel işleyenler, birbirine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.”
(Asr suresi, 1-3. ayetler)
“Doğrusu münafıklar Allah’ı aldatmağa çalışırlar, oysa O, onlara aldatmanın ne olduğunu gösterecektir. Onlar namaza tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, ne onlarla, ne de bunlarla olur, ikisi arasında bocalayarak Allah’ı pek az anarlar. Allah’ın saptırdığı kimseye yol bulamayacaksın."
(Nisa suresi, 142-143. ayetler)
Nafile ibadetler;
I. Farz ve vacip dışında kalan ibadetlerdir.
II. Zorunlu değildir.
III. Ramazan ayının dışında oruç tutmak, gece vakti teheccüt namazı kılmak nafile ibadetlerdendir.
“Hani, biz İsrailoğulları’ndan, “Allah'tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz" diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz."
(Bakara suresi, 83. ayet)
Allah (c.c.) insanlardan birtakım ibadetleri yerine getirmelerini istemiştir. O’nun (c.c.) emretmiş olduğu bu ibadetlerinin tamamının geçerli olabilmesi için gözetilmesi gereken bazı temel kurallar vardır.
Bu kurallardan başlıcaları ise şunlardır:
Kur’an-ı Kerim ve sünnete uygunluk
Niyet (sadece Allah rızası için yapmak)
İhlâs (tüm samimiyet ve içtenlikle Allah'a yönelerek ibadeti gerçekleştirmek)