11. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite : Kur’an’da Bazı Kavramlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Cihat, kelime olarak güç ve gayret sarf etme, zahmet çekme, çaba harcama, bir işi başarmak için elden gelen bütün imkanları kullanma gibi anlamlara gelmektedir. Cihat, “Allah’ın, birliğini ve Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu yaymak maksadıyla gayret sarfetmek” mânâsına gelir ve normal şartlarda bu nevi faaliyetler savaş hâricindeki usullerle yürütülür. İslam aleminde genellikle Cihat, din uğruna yapılan savaş anlamına gelir. Cihat, İslam’ı zor kullanarak benimsetme yolu olmayıp onun anlatılmasına ve öğretilmesine mani olan engellerin ortadan kaldırılması için gayret sarfetmekten ibarettir.
İslam’ın üzerinde durduğu önemli kavramlardan birisi de ihsandır. Arapça kökenli olan bu kavram sözlükte bir şeyi güzel ve iyi şekilde yapmak, faydalı işler yapmak, iyilikte bulunmak, ikram etmek gibi anlamlara gelir. İhsan sahibi kimseye Muhsin denir. Bir işin ihsan derecesine ulaşabilmesi için hem kendisinin ve yapılış gayesinin hem de o eylemin yapılış şeklinin güzel olması gerekir. İhsan kelimesi hem Allah (c.c.) hem de insan için kullanabilir. Allah (c.c.) için kullanıldığında O’nun (c.c.) kusursuz yaratmasını ve insanlara karşı cömertliğini ifade eder.
I. İslam, netice itibariyle fiillerin sırf Allah’ın emri olduğu için yapılmasını emreder. Böyle yapılan fiiller, Allah katında ve İslam nazarında fiilerin en yücesidir.
II. İslam, insanları merhale merhale en yüce mertebeye yükseltmeye çalışır. Bu sebeple İslam, en yüksek mertebeye çıkılırken basılan her bir basamağa, derecesine göre bir değer atfeder.
“İnsanları doğru yola çağıran kimseye, kendisine uyanların sevabı gibi sevap verilir. Ona uyanların sevaplarından da hiçbir şey eksilmez. Başkalarını sapıklığa çağıran kimseye de, kendisine uyanların günahı gibi günah verilir. Ona uyanların günahlarından da hiçbir şey eksilmez.”
(Müslim, İlim 16)
Hadisten;
I. iyi bir çığır açan kimseye, kıyamete kadar sevap, kötü çığır açana da günah yazılır.
II. İslam dini hayra ve iyiliğe teşvik eder, şerden ve her türlü kötülüklerden sakındırır.
III. İslam’ın üzerinde durduğu önemli kavramlardan birisi de hidayettir.
IV. Delalete davet eden hususlardan kaçınılması gerekir
• İnsanlığın saadeti, hakkın hâkimiyeti ve Allah’ın, ismini yüceltmek için hep beraber çalışıp gayret göstermektir.
• İnsanın iç dünyasını eğiterek güzelleştirme ve zenginleştirme çabasıdır.
• Yüce Allah’a, manevî olarak yaklaşabilmek için Hz. Muhammedi örnek alarak yapmış olduğu her türlü gayret yani mücahededir.
• Ülkesinin güçlenmesi için İlmî alanda çalışmalar yapmaktır.
Bu ayette ele alınan
I. Gerçek bilgi ve kanıta değil, tahmine dayalı hüküm,
II. İnsanların gizliliklerini araştırmak,
III. İnsanları arkalarından çekiştirmek
İslam kahramanlarından olan ve Cengiz’in ordusunu defalarca mağlûp eden Celâleddin Harzemşah harbe giderken, vezirleri ve komutanları ona demişler: “Sen muzaffer olacaksın, Cenâb-ı Hak seni galip edecek.” Celâleddin Harzemşah, onlara şunu söylemiş: “Ben, Allah’ın emriyle cihat yolunda hareket etmeye vazifedarım. Cenab-ı Hakk’ın vazifesine karışmam. Muzaffer etmek veya mağlûp etmek O’nun vazifesidir.”