5. Sınıf: Fen Bilimleri - 3. Ünite: Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir araştırmacı farklı tür sıvıların ve havanın cisimlere uyguladığı direnci gözlemlemek için aşağıda verilen iki deney düzeneğini oluşturmuştur.
I. Düzenek Deney aşamaları • Özdeş kaplara eşit hacimde X ve Y sıvıları konulmuştur. Gözlem sonucu • X sıvısının bulunduğu kabın tabanına bilyenin ulaşma süresinin daha kısa olduğu görülmüştür. II. Düzenek Deney aşamaları • Özdeş kaplardan birinin içine su konulmuş, diğer kap ise boş bırakılmıştır. Gözlem sonucu • Su bulunan kabın tabanına bilyenin daha uzun sürede ulaştığı görülmüştür. |
Bir araştırmacı sürtünme kuvvetinin sürtünen yüzeylerin cinsine bağlı olup olmadığı ile ilgili aşağıdaki deney düzeneklerini hazırlıyor.
Araştırmacı düzeneklerde özdeş cisimleri harekete geçiren kuvvetleri dinamometre yardımıyla ölçtüğünde II. düzenekteki dinamometrenin daha büyük bir değeri gösterdiğini belirtiyor.
Buna göre araştırmacı yaptığı deneyle ilgili;
I. Sürtünme kuvveti sürtünen yüzeylerin cinsine bağlıdır.
II. Halı zeminde cisme etki eden sürtünme kuvveti daha fazladır.
III. I. düzenekte kullanılan cismin ağırlığı daha küçüktür.
Tuna haftanın iki günü açık havada, iki günü de spor salonunda antrenman yapıyor. Aynı ayakkabıdan iki çift alan Tuna birini spor salonunda diğerini açık havada kullanıyor.
Tuna bir süre sonra aldığı ayakkabıların tabanlarına baktığında açık havada kullandığı ayakkabının tabanının spor salonunda kullandığı ayakkabının tabanına göre daha fazla aşındığını gözlemliyor.
Tuna aynı antrenman programını uygulamasına rağmen açık havada kullandığı ayakkabısının daha çok yıpranmasının sebebinin sürtünme kuvveti etkisi olabileceğini düşünüyor.
Bilgi: Dinamometrelerdeki ölçüm hassaslığı dinamometrelerde kullanılan yayın kalınlığına, cinsine ve uzunluğuna bağlıdır.
İnce yaylı dinamometrelerde küçük kuvvetler ölçülür ve bu sayede daha hassas ölçüm yapılabilir. Kalınlığı fazla olan yaylar daha az esner ve daha büyük kuvvetleri ölçmek için kullanılır.
Aşağıda iki farklı deney oluşturularak ölçüm yapılmıştır.
Bilgi: Dinamometrede kullanılan yayın yapıldığı madde ve yayın kalınlığı dinamometrenin uzama miktarını etkiler.
Bir araştırmacı ağırlıkları bilinmeyen K, L ve M cisimlerini aynı maddeden yapılmış farklı kalınlıklara sahip yaylara asmıştır. Yaylardaki uzama miktarlarını cetvel yardımı ile ölçüp gözlem sonuçlarını aşağıda belirtmiştir. Gözlem sonucu K cismi yaya asıldıktan sonra yayın uzunluğu 15 cm olmuştur.
Gözlem sonucu L cismi yaya asıldıktan sonra yayın uzunluğu 12 cm olmuştur. Gözlem sonucu M cismi yaya asıldıktan sonra yayın uzunluğu 15 cm olmuştur. |