8. Sınıf - T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük - 3. Ünite : Milli Bir Destan : Ya İstiklal Ya Ölüm - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Güney Cephesi’nde Fransızlar işgal ettikleri bölgelerde Türk halkına karşı Ermeniler ile iş birliği yapmışlardır. Bunun üzerine bölge halkı işgallere karşı kendini savunmak için Kuvayımillîye birliklerini kurmuşlardır.
Buna göre;
I. Anadolu sadece Fransızların işgaline uğramıştır.
II. Halk kendini korumak için mücadele etmiştir.
III. Ermeniler ve Fransızlar birlikte hareket etmiştir,
Dış politikada güçlü ve sözü geçer olmanın şartı iç politikada da güçlü olmaktır.
. Aşağıda Maraş’ın Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine şehrin ileri gelenlerinden Aşıkoğlu Hüseyin ile Fransız komutan arasında geçen konuşma verilmiştir.
Fransız komutan: Bir bez parçasından başka bir şey olmayan bayrak için dün bu kadar gürültü yaptınız. İstesem hepinizi yok edebilirdim ama yapmadım. Yarın top tüfek kullanacak olursam ne yapacaksınız? Çoluk çocuğunuza acımıyor musunuz?
Aşıkoğlu Hüseyin: Her gün ölmektense bir gün ölmeyi yeğlerim. Bayrak için ölmek Türk için şereftir.
Bu diyologa göre;
I. Maraş halkı işgal üzerine direniş hareketine başlamıştır.
II. Fransızlar, Türklerin işgallere karşı isyan etmesini engellemeye çalışmıştır.
III. Maraş halkı bağımsız yaşama arzusu ile hareket etmiştir.
Fransa ve İtalya, I. İnönü zaferinden sonra, Anadolu’yu işgâllerinin bir macera olduğunu düşünmeye başlamış, İngiltere’ye baskı yaparak, Yunanistan’ı barış masasına oturtmaya çalışmıştır. I. İnönü sonrasında toplanan Londra Konferansı’na İstanbul Hükümeti’nin yanında TBMM’de katılmıştır.
Bu bilgiye göre;
I. Bazı İtilaf Devletleri Anadolu’dan tamamen çekilmiştir.
II. İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıklarının başlamıştır.
III. İtilaf Devletleri TBMM’nin siyasi varlığını tanımıştır,
Kazım Karabekir Paşa, Birinci Dünya Savaşı sırasında anasız babasız kalan Türk ve Ermeni dört bin kadar çocuğa sahip çıkmıştır. Karabekir Paşa “Gürbüzler Ordusu” adını verdiği bu çocuklar için karargâh hâline getirdiği Sarıkamış’ta okullar açmıştır. “Çocuk Davam” dediği bu meseleye dikkat çekmek için Erzurum’dan Ankara’ya giderken bir grup yetim çocuğu da yanında götürmüştür. Bu çocuklardan oluşturduğu “Gürbüzler Ordusu” Millî Mücadele’de büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Kurtuluş Savaşı sürecinde TBMM, diplomatik alanda daha çok İngiltere ve Fransa ile mücadele etmiş, cephelerde ise en çok Yunanistan ile savaşılmıştır.
Aşağıda Kurtuluş Savaşı’nda TBMM’nin Batı Cephesinde Yunanlılara karşı kazandığı başarılar ve bazı sonuçları verilmiştir:
I. İnönü Savaşı TBMM’nin Londra Konferansı’na davet edilmesi
II. İnönü Savaşı İtalya’nın Anadolu’yu terk etmeye başlaması
Sakarya Savaşı Fransa’nın Ankara Antlaşması’nı imzalaması
Sakarya Savaşı’nın kazanılmasından sonra TBMM Hükümeti ile Fransa arasında yapılan Ankara Antlaşması’yla Türkiye'nin güney sınırı çizilmiştir. Ancak bu antlaşma, Fransa’nın ortağı olan İngiltere’yi rahatsız etmiştir.
TBMM ile Ermenistan arasında imzalanan Gümrü Antlaşması’nın bazı maddeleri şunlardır:
• Aras Nehri ve Çıldır Gölü iki devlet arasında sınır olacak
• Sarıkamış ve Iğdır Türkiye’ye bırakılacak
“Ermeni heyeti ile Gümrü Antlaşması’nı görüşmeye başladık. 27 Kasım’da Ermenilere Sevr Barış Antlaşması’ndaki imzalarını geri aldırdık. Bu günü, bu uğursuz antlaşmanın yırtıldığı gün olarak kutladık. Bu olayı Ankara’ya müjdeledim. 3 Aralıkta Gümrü Antlaşması'nı imzaladık...”