6. Sınıf Sosyal Bilgiler 3. Ünite : Yeryüzünde Yaşam - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Dünya üzerinde her bölgede aynı iklim görülmez. Bir ülkenin ekvatora yakın veya uzak olması yani bulunduğu enlem derecesi, o bölgenin sıcak iklim kuşaklarında mı yoksa soğuk iklim kuşaklarında mı yer alacağını belirleyen en önemli etkendir. Ekvatora yakın olan bölgeler, uzak olan bölgelere göre daha sıcaktır. Fakat dünyada sıcaklık dağılışındaki tek faktör enlem değildir. Aynı enlem üzerindeki farklı noktalarda farklı iklim tipleri görülebilmektedir. Örneğin ülkemizde Çanakkale ve Erzurum aynı enlem üzerinde olmasına rağmen Erzurum, Çanakkale’den daha soğuktur.
Bu metinden hareketle;
I. Bir yerin ikliminin oluşmasında ekvatora uzaklık en önemli unsurdur.
II. Sıcaklığın dağılışında enlemin dışında başka faktörlerde etkilidir.
III. Erzurum’un, Çanakkale’ye göre daha soğuk olmasında yükselti etkilidir.
Maya’nın bir hayali vardı: “Dünya’yı dolaşmak.” Maya’nın bu hayalini gerçekleştirmek isteyen anne ve babası bir karavan yaptılar, karavana da kızlarının adlarını verdiler “Maya Van” ve başladılar kızlarının hayalini gerçekleştirmek için dünyayı dolaşmaya. Gezip gördükleri yerleri tanıtabilmek maceralarını sevenlerle paylaşabilmek için de bir video kanalı açtılar. Kanallarında gezip gördükleri yerlerle ilgili fotoğraflar ve videoları yayınlamaya başladılar. Maya ve ailesinin son durakları ise çöl ikliminin egemen olduğu Kuzey Afrika oldu. Maya ve ailesi güçleri yettikçe kızlarının hayallerini gerçekleştirmek için dünyada dolaşmaya devam edecekler.
Bu haritaya göre;
I. Güney Amerika’nın hem kuzey yarım kürede hem de güney yarım kürede toprağı vardır.
II. Avrupa kıtasının toprakları tamamen kuzey yarım kürededir.
III. Okyanusya kıtasının toprakları batı yarım kürededir,
Antalya ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Bunda Antalya’nın hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusu önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle yabancı turistlerin Antalya’yı seçmesinde bölgenin iklimi önemli bir etkendir. Temmuz ayı içerinde Antalya sahillerinde denize giren turistler aynı gün içinde şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi’nde kayak yapabilmektedirler.
Bu metne göre;
I. Antalya ülkemizin en çok turist çeken şehridir.
II. Antalya’da aynı anda farklı mevsim özellikleri görülebilmektedir.
III. Antalya’ya fazla turist gelmesinin en önemi sebebi yaz mevsiminin uzun sürmesidir.
Merve ve ailesi Muğla’da yaşamaktadır. Merve ailesiyle birlikte yaz tatilinde bir Türkiye turu yapmayı planlamıştır. Okulların tatil olmasıyla beraber Merve ve ailesi yola çıkmışlardır. Muğla’dan yola çıktıklarında geçtikleri yollardaki ormanlardan çok etkilenen Merve ve ailesinin ilk durakları Konya olmuştur. Konya’da dümdüz ovaları görmüş ve bu ovalardaki buğday haşatına tanık olmuştur. Yolları doğuya doğru ilerledikçe artık düzlüklerin pek fazla olmadığını yavaş yavaş dağlık arazilerde virajlı yollarda gittiklerini fark etmiştir. Erzurum’a yaklaştıklarında tekrar düz bir arazide olduklarını ama çevrede artık sarı kuru otlaklar yerine yeşil otlak arazilerin fazlaca olduğunu görmüş ama buna rağmen havanın da oldukça serin olduğunu fark etmiştir.
Buna göre Merve ve ailesinin Türkiye’de bu değişiklikleri görmesi Türkiye’nin;
I. Yüzey şekillerinin farklı olması
II. Doğu meridyenlerine doğru hareket etmesi
III. İklim tiplerinin farklılaşması
Türkiye haritasına bakılarak;
I. Karadeniz kıyılarında girinti ve çıkıntı oldukça azdır.
II. Adana ve çevresinde ova ve körfez bulunmaktadır.
III. Akdeniz ve Karadeniz’de dağlar denize dik olarak uzanmaktadır,
Ülkemiz dünya üzerinde bulunduğu konum itibariyle orta kuşak olarak adlandırılan ılıman iklim kuşağında bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde sadece yaz veya sadece kış mevsimleri görülmez, dört mevsim de aynı anda yaşanabilmektedir. Ayrıca üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların denize göre konumu, yüksekliğin batıdan doğuya artması gibi nedenlerle de ülkemizde farklı iklim tipleri görülmeye başlamıştır. Yaz mevsiminde bazı yöreler çok yağış alırken bazı yörelere hiç yağış düşmemektedir. Bu da yüksek kesimlerde yaz yağışların etkisiyle büyük baş hayvancılığı yaygınlaşırken, güney sahil kesimlerinde yaz turizmin yaygınlaşmasına neden olmuştur.