10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Ahlaki Tutum ve Davranışlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Allah’a dayandım!” diye sen çıkma yataktan
Ma’na-yı tevekkül bu mudur? Hey gidi nadan!
Ecdadını, zannetme, asırlarca uyurdu;
Nerden bulacaktın o zaman eldeki yurdu?”
Mehmet Akif Ersoy
Kur’an’da erdemli bir fert ve toplum oluşturulması için gerekli olan hükümler bulunmaktadır. İnsanlar birbirleriyle olan ilişkileri görgü kurallarına göre düzenlerler. Kur’an’da geçen bu kurallar insanın eğitilmesini hedefler ve özünü de “Yaratan’a hürmet, yaratılana şefkat” ilkesi oluşturur. Kur'an-ı Kerim’de bu konuda model şahsiyet olarak Hz. Muhammed’in ahlakı gösterilir.
Haset, gizlenen ve açığa vurulmak istenmeyen aynı zamanda bizi dünya ve ahirette perişan edebilecek duygulardandır. Kişinin, başkalarının sâhip bulunduğu maddî ve manevî imkânlarının kaybolmasını veya o imkânların kendisine geçmesini istemesi demektir.
Bir çocuğun dünyaya gelmesinden itibaren din kaynaklı adetler devreye girer. Çocuğu olan baba, çevresine ikramlarda bulunur. Çocuğa isim konurken sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunur. Erkek çocuk, ailesinin uygun gördüğü bir yaşa geldiğinde törenlerle ve kutlamalarla sünnet ettirilir. Kız istenirken “Allah’ın emri Peygamber’in kavli" ile istenir. Evlenme törenlerinde çiftlerin mesut olması için dua edilir.
“Asra yemin olsun ki, hiç şüphesiz, insan hüsrandadır. Ancak, iman edip, salih amel işleyenler, birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesna." (Asr, 103:1-3)
“İman eden ve salih amel işleyen müminleri müjdele ki, altından nehirler akan cennetler onlarındır.” (Bakara, 2:25)
Kur’an, insanlara neyin iyi neyin kötü olduğunu, Allah katında davranışlarımızın değerinin ne olduğunu açıklar. Sünnet ise Kur’an'ın açıklamalarının, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatıyla nasıl uygulanacağını gösterir. Allah’ın, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) talim ettiği ve onun da hayatında tatbik ettiği prensipler İslam ahlakının temelini oluşturur.
İslam dini, Müslümanların canlarını, mallarını, namuslarını, vatanlarını ve dinlerini korumak için cesur davranmalarını ister. Örneğin; vatan savunması söz konusu olduğunda korkmadan gerekeni yapmaya çalışmak her bireyin görevidir. Allah, Müslümanların cesaretini artıracak ayetler göndermiş ve onlara düşmanla karşılaştıklarında yardım etmiştir.