10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Ahlaki Tutum ve Davranışlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Şüphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun. (Başka) yollara uymayın. Zira o yollar sizi Allah’ın yolundan ayırır. İşte sakınmanız için Allah size bunları emretti.” (En'âm, 6:153)
"Kim doğru ve yararlı bir iş yaparsa kendi iyiliği için yapmış olu ve kim de kötülük işlerse kendi aleyhine işlemiş olur. Allah hiçbir zaman kullarına haksızlık yapmaz." (Fussilet, 41:46)
“Mallarınız ve çocuklarınız ancak birer fitnedir; Allah katında ise büyük bir mükâfat vardır.'' (Teğâbun, 64:15)
"Bilin ki mallarınız ve çoluk çocuğunuz birer fitnedir. Allah katında ise büyük bir mükâfat vardır." (Enfal, 8:28)
Allah insana hem akıl hem irade vermiştir. İnsan akıl ve hür bir iradeye sahip olmasından dolayı sorumlu bir varlıktır, insan aklıyla iyi ile kötüyü birbirinden ayırt eder; herhangi bir işi yapmaya veya yapmamaya iradesiyle karar verir. Bu tercihlerinin sonucunda da yaptığından sorumludur.
"Artık vay o namaz kılanların hâline! Ki onlar, namazlarından gaflet edenlerdir (ona ehemmiyet vermezler)! Onlar ki, gösteriş için ibadet ederler!" (Maun, 107:4-6)
Diğerkamlığın zıttı olarak; insanın yalnız kendisiyle ilgilenmesi, ilişkide bulunduğu herkesi ve her şeyi kendi yararına kullanma isteği, ahlak sistemlerinde ve insan davranışlarında ciddi bir kusur olarak kabul edilmektedir. Bu tür davranışlar, hemen her konuda ve alanda yardımlaşmaya, dayanışmaya ve işbirliğine engel olmaktadır.
“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?” (Saff, 61:2)
“Ahde vefa, sözünde durmak imandandır.” (Hadis)
Ahlâk terimi olarak bir kimseye işlemediği bir suçu isnat etmek demektir. Sosyal ideali tahrip eden ve ferdin haysiyetine, şerefine, manevî hayatına saldırı anlamına gelen kötü huyların başında gelir. Bu ortamda insanlar arasındaki sevgi ve dostluk bağları zayıflar; dayanışma gücü ortadan kalkar, insanlar birbirine güven duymazlar.
“Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye buyurdu: ‘Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.” (Buhari)
“Ey Ebû Zer! Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy ve komşularını gözet!” (Müslim, Birr)